Posjet višeg predavača Alekseja Aniskina Poltavskom Nacionalnom Tehničkom Sveučilištu

U sklopu ugovora o međunarodnoj suradnji između Sveučilišta Sjever i Poltavskog Nacionalnog Tehničkog Univerziteta (PoltNTU) Yurja Kondratjuka, Poltava, Ukrajina, 24. studenoga 2016. godine održano je nekoliko susreta s rukovodstvom i znanstvenicima PoltNTU te je održan znanstveni seminar višeg predavača sa Sveučilišta Sjever, Alekseja Aniskina. Ovo nije prvi puta da je kolega Aniskin, građevinar-geotehničar posjetio Poltavu. Do sada je sudjelovao na dvije ukrajinske geotehničke znanstvene konferencije, održane 2012. i 2013. godine. Također je višekratno objavljivao radove zajedno s kolegama sa Sveučilišta Sjever (dr.sc. Matija Orešković, prof. dr. sc. Božo Soldo, prof. dr. sc. Milan Rezo i dr.) u znanstveno stručnom časopisu izdanja Poltavskog Nacionalnog Tehničkog Univerziteta Yurja Kondratjuka te se susretao s ukrajinskim stručnjacima na geotehničkim skupovima u inozemstvu (Pariz, Sankt – Petersburg).

Aleksej Aniskin svoje je izlaganje predstavio profesorima i magistrima PoltNTU te nazočnima prezentirao Hrvatsku, rodni grad Varaždin, Sveučilište Sjever te novitete u građevinskoj struci. Tokom  izlaganja, Aniskin se osvrnuo i na mogućnosti međunarodne suradnje Sveučilišta Sjever i Nacionalnog Tehničkog Univerziteta u okviru programa Erasmus plus. Aniskin je, također, spomenuo kako ugovor između našeg Sveučilišta i PoltNTU otvara izvrsne izglede za buduću razmjenu između naših nastavnika i studenata.

Tokom posjeta Nacionalnom Tehničkom Univerzitetu, kolega Aniskin predstavio je osnovne teze svoje doktorske disertacije na temu "Bočni tlak zrnate diskretne sredine na blisko postavljene paralelne stjenke obzirom na tehnološke faktore", u području tehničkih znanosti, polju građevinarstva, grane geotehnike. Rad je izrađen u Odeskoj državnoj akademiji graditeljstva i arhitekture (Odesa. Ukrajina). Nastavnici i magistri katedre KPNPiG aktivno su raspravljali o problematici predstavljenoj u radu, pozitivno ocijenili rezultate rada te istaknuli svoje prijedloge i želje za daljnja istraživanja u tom smjeru.

Posjet našeg predavača poklopio se i sa održavanjem treće Internet konferencije mladih znanstvenika i studenata na temu "Problemi moderne gradnje" u okviru koje je kolega sudjelovao.

U pratnji profesora katedre geotehnike prof. d.t.n. Yuriya L. Vynnikova, posjećen je ured za međunarodnu suradnju u okviru kojeg je održan informativni razgovor s voditeljicom ureda i prorektoricom za međunarodnu suradnju, S. Sivitskom.

Važno je spomenuti kako Sveučilište PoltNTU obuhvaća 8 fakulteta - Arhitektonski, Građevinski, Elektrostrojarski, Nafte, plina i eksploatacije prirodnih resursa, Fakultet financija i ekonomije, Menadžmenta i poslovanja, Informacijskih i telekomunikacijskih tehnologija i sustava te Filozofski fakultet. Unutar Sveučilišta su također uključeni: Centar poslijediplomskog obrazovanja, Odjel pripreme stranih građana, Poltavska nafto-geološko-istraživačka škola te Mirgorodski umjetničko industrijski fakultet N.V. Gogolja.

Galerija