Student Vjekoslav Đaić studijski boravk proveo je na INSEEC Business School Paris

Kao osoba koja je mnogo putovala, a u sklopu svog višegodišnjeg profesionalnog rada dosta toga i doživjela, studirati u Parizu bilo je nešto potpuno novo i potpuno neočekivano iskustvo. Moj je izbor bila Francuska. I jedino Francuska. Na kraju sam dobio Pariz. I jednu od najelitnijih Francuskih škola, INSEEC, koja je među top 20 poslovnih škola. Međunarodna škola, sa campusima u Genevi, Londonu, San Franciscu, Hong Kongu...
Način na koji se ondje mladi obrazuju potpuno je drugačiji od onoga što je obrazovanje u našoj zemlji. Kolegiji su podijeljeni na 3 modula, a tempo nastave iziskuje stalni angažman, pisanje eseja, seminara i prezentacija, kolokvija i puno grupnog rada, što se pokazalo sjajnim posebice jer sam bio okružen ljudima iz 30 zemalja svijeta. Ono što mi je i danas ostalo neobično su ocjene od 1 do 20.
Način ocjenjivanja i provjeravanja znanja je strogo diskretan pa se ocjene ne objavljuju javno, a tijekom završnih ispita određuje se čak i raspored sjedenja. Ispitni listovi na kojima se pišu odgovori, zaljepe se na dijelu na kojem je ime studenta kako bi profesori kod ocjenjivala bili maksimalno objektivni.

Profesori koji ondje izvode nastavu, redom su stručnjaci iz SAD-a, Rusije, Velike Britanije, Kanade, Francuske, a nastava je bazirana na onome što je u poslu potrebno znati.
Međunarodna škola i ozračje koje ondje vlada, poticajni su za sve studente, a uz studente iz Francuske, odnosno domaće studente, imao sam priliku pobliže upoznati kulturu i način života Francuza.
U sklopu škole djeluje niz studentskih udruga kojima je zadaća uključiti strane studente u život škole. Što oni vješto i rade, a udruge su od sportskih do udruge ljubitelja vina. Najčešće, što smo svi velikodušno pozdravljali, organizirali su tulume koji su bili u rangu najboljih noćnih izlazaka.
Osim poboljšanja jezičnih sposobnosti i usavršavanja francuskog kao drugog jezika, 3 i pol mjeseca provedena u Parizu promjenila su mi perspektivu na način obrazovanja kod nas, ali i proširila vidike, spojila me s ljudima od kojih će mi neki zasigurno ostati prijatelji.
A Pariz... Audrey Hepburn je to najjednostavnije opisala : „Pariz je uvijek dobra ideja“. Mogu samo dodati: Jedna sasvim posebna, nezaboravna priča.

Galerija