Na Sveučilištu Sjever održana 83. Međunarodna znanstvena ESD konferencija „Zeleni marketing“

Sveučilište Sjever je u suradnji s Fakultetom za menadžment Sveučilišta u Varšavi, Poljska i Fakultetom pravnih, ekonomskih i društvenih znanosti Mohammed V u Rabatu, Maroko organiziralo u četvrtak, 02. lipnja i u petak 03. lipnja 2022. godine, 83. Međunarodnu znanstvenu ESD konferenciju (83rd International Scientific Conference on Economic and Social Development - "Green Marketing").

Konferencija se održala na Sveučilištu Sjever, u Sveučilišnom centru Varaždin, s ciljem razmjene znanja i iskustava među stručnjacima zainteresiranima za teme suvremene ekonomije i globalizacije, ekonomskog utjecaja na društveni razvoj i demokraciju, regionalni razvoj, nacionalne ekonomije između liberalizacije i intervencije, međunarodna i lokalna tržišta kapitala, poduzetništvo, obrazovanje i upravljanje znanjem. Glavno tematsko područje znanstvenog dijela konferencije bilo je vezano uz zeleni marketing.

Na samom početku konferencije pozdravne govore održali su prof. dr. sc. Marijan Cingula, predsjednik znanstvenog odbora i jedan od glavnih organizatora ove značajne konferencije, Univ. Prof. Dr. Sc. Dr. h.c. Irena Zavrl Ph.D., s FH Burgenland, University of Applied Sciences, dr. sc. Vesna Haluga, pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika i gradskog vijeća Grada Varaždina, a u ime Sveučilišta Sjever sve je pristune pozdravila prof. dr. sc. Anica Hunjet, prorektorica za znanstveno-umjetnički rad i međunarodnu suradnju čime je konferencija i službeno otvorena. Nakon pozdravnih govora, svoja su predavanja i znanstvene spoznaje o glavnim temama konferencije izložili govornici izv. prof. dr. sc. Senad Bećirović s Međunarodnog sveučilišta u Sarajevu, prof. Ayuba A. Aminusa Sveučilišta u Maiduguri, Nigerija i izv. prof. dr. sc. Miroslav Šipikal sa Ekonomskog sveučilišta u Bratislavi.

Konferencija se održala u cilju približavanja tematike ekonomskog i socijalnog razvoja suvremenog svijeta široj znanstvenoj i stručnoj javnosti, naglašavanja značaja pravne perspektive suvremenih gospodarskih kretanja i njihova utjecaja na socijalni razvoj s naglaskom na Varaždin i okolicu. U nastavku konferencije odvijale su se dvije sesije i to jedna na engleskom jeziku s glavnom temom zelenog marketinga, te druga, posebna sekcija naziva Digitalna inteligencija: pokretačka snaga digitalna ekonomije i inovacija u okviru koje su svoje radove predstavili doktorandi doktorskog studija Mediji i komunikacija Sveučilišta Sjever.

Moderatori konferencije bili su Domagoj Cingula, ujedno i član organizacijskog odbora te dr. sc. Vesna Sesar, pred. i dr. sc. Ivana Martinčević, v. pred., dok je posebnu sekciju moderirala izv. prof. dr. sc. Ljerka Luić. Više informacija o samoj konferenciji te izdane publikacije nalaze se na sljedećoj poveznici: https://esd-conference.com/past-conferences.