Gostovanje predstavnika Sveučilišta Sjever na Poltavskom nacionalnom tehničkom sveučilištu (Ukrajina) u sklopu Erasmus+ projekta

Nastavnici sa Sveučilišta Sjever, izv. prof. dr. sc. Ante Rončević i doc. dr. sc. Aleksej Aniskin, sudjelovali su od 11. do 25. svibnja na razmjeni (podučavanje i osposobljavanje) na Poltavskom nacionalnom tehničkom sveučilištu Jurija Kondratjuka u Poltavi (Ukrajina) u sklopu Erasmus+ projekta 2017-1-HR01-KA107-035307.

Tijekom posjeta održana su predavanja studentima Građevinskog fakulteta, studentima Poslovne ekonomije na diplomskoj razini te konzultacije sa studentima na doktorskom studiju - gdje su potaknute zanimljive rasprave o struci i istraživačkom radu.

Sveučilište Sjever također je predstavljeno te je upućen poziv predavačima i studentima da aktivno sudjeluju u razmjenama na bazi programa Erasmus+, a i šire. Naši profesori sudjelovali su i na dvjema konferencijama. Na III. Međunarodnoj znanstveno-praktičnoj konferenciji „Ekonomski razvoj države i njezina socijalna stabilnost“ te na „Danima znanosti PoltNTU“ doc. dr. sc. Aleksej Aniskin održao je pozdravne govore. Na drugoj međunarodnoj konferenciji „Building Inovations – 2019“ izv. prof. dr. sc. Ante Rončević održao je pozdravni govor te pozvao studente i profesore na uključivanje u međunarodnu suradnju i razmjenu.

Provedeni su strateški sastanci s prorektoricom doc. dr. sc. Svitlanom Sivitskom, prof. dr. teh. zn. Yuriem Vynnykovim i doc. dr. sc. Chernysh Irina Volodymyrivna, pročelnicom Odjela za turizam i poslovnu administraciju vezano za daljnju strategiju suradnje. Utvrđena je odlična perspektiva suradnje te daljnje prijave projekta s uključivanjem studentskih mobilnosti.

Također se radilo na znanstvenom radu gdje su se sastali prof. dr. teh. zn. Yurii Vynnykov i doc. dr. sc. Aleksej Aniskin, koji su obavili zadnje korekcije zajedničke monografije pod nazivom „Practical problems of Anisotropic Soli Mechanics“ koja će tijekom lipnja 2019 izaću u nakladi Sveučilišta Sjever.

Nije izostavljen ni tradicionalni kulturno-umjetnički program, gdje je posjećen spomenik Poltavskoj bitci i drugim značajnim kulturnim institucijama Poltavske oblasti.