Obilježavanje Međunarodnog dana sestrinstva na Sveučilištu Sjever

Na Sveučilištu Sjever i ove će se godine obilježiti važan događaj - Međunarodni dan sestrinstva. Međunarodni dan sestrinstva obilježava se 12. svibnja diljem svijeta, na dan rođenja začetnice modernog sestrinstva Florence Nightingale. Vrijeme pandemije COVID 19 bolesti pred medicinske sestre i tehničare stavlja velike izazove kako u profesionalnom tako i u privatnom životu, te će obilježavanje Međunarodnog dana sestrinstva biti za veliki broj kolegica radno i pod velikim pritiskom. Svake godine Međunarodno vijeće medicinskih sestara (ICN) predlaže temu vodilju za obilježavanje dana sestrinstva te je tema ove godine „Vizija buduće zdravstvene zaštite“.

Tako će se na Sveučilištu Sjever u utorak, 11. svibnja u 14,00 sati održati predavanje pred studentima 3. godine preddiplomskog studija sestrinstva na temu „Važnost Hrvatske komore medicinskih sestara u etabliranju profesije sestrinstva“. Predavanje će održati predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić, mag. med. techn. i tom prilikom će studentima koji su se uključili u pomoć zdravstvenom sustavu u vrijeme pandemije COVID 19 podijeliti zahvalnice.

U četvrtak 13. svibnja od 14,00 do 15,00 sati održat će se okrugli stol pred studentima 3. godine sestrinstva na temu „Izazovi modernog sestrinstva“ na kojem će sudjelovati pomoćnici/ce ravnatelja za sestrinstvo suradnih zdravstvenih i socijalnih ustanova Sveučilišta Sjever te predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić, mag. med. techn. Okrugli stol kojeg će voditi predstavnici studenata održat će se putem Google Meet aplikacije, a poveznica će biti dostupna na dan događaja na web stranici Sveučilišta.

Studenti preddiplomskog studija sestrinstva također će, uz pomoć studenata preddiplomskog studija Multimedija, oblikovanje i primjena povodom obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva snimiti video materijal o volontiranju studenata u Centru za pružanje usluga u zajednici Varaždin te tako pokazati kako studiranje može biti  humano i  na ponos Sveučilišta Sjever i zajednice.

Zahvaljujemo nastavnicima Odjela za sestrinstvo i studentima na velikom angažmanu u brojnim humanitarnim aktivnostima.

Svim medicinskim sestrama i tehničarima želimo sretan Međunarodni dan sestrinstva.