Okrugli stol na Sveučilištu Sjever: „Položaj osoba s invaliditetom u društvu“

Sveučilišni centar Varaždin

Na Sveučilištu Sjever će se u petak, 24. siječnja 2020. godine s početkom u 16:00h u dvorani 110, UNIN2 na diplomskom studiju Sestrinstva- Menadžment u sestrinstvu u sklopu kolegija Pristup osobama s invaliditetom održati Okrugli stol na temu „Položaj osoba s invaliditetom u društvu“. Gosti koji će sudjelovati na Okruglom stolu ujedno su i osobe s invaliditetom koje će tom prilikom studentima, nastavnicima i ostalim nazočnima moći iz vlastite perspektive iznijeti i razložiti najznačajnije probleme i izazove s kojima se svakodnevno suočavaju, ali isto tako svojim primjerom pokazati kako za uspjeh i samoostvarenje ne postoje granice.

Gosti sudionici Okruglog stola su Neven Jurina Tomić, Helena Kušenić, Marija Mraz i Daniel Plašć, čiji su životopisi i dosadašnje iskustvo doista impresivni. Više o njima možete pročitati u nastavku.

Neven Jurina Tomić  je magistar novinarstva i magistar pedagogije.  Zaposlen u rektoratu Sveučilišta u Zagrebu na području odnosa s javnošću – mag.nov. TV (vođenje tribina). u akademskoj godini 2013/20104. obrana interdisciplinarnog diplomskog rada „Integracija osoba s invaliditetom u glumi i televiziji". Dobitnik posebne rektorove nagrade za ulogu „Kapitala krupnog“  u predstavi „Politika – dijela – tijela“.  Mladi gradski vijećnik, glasnogovornik, potpredsjednik i voditelj različitih tribina – nestranački. Radio ankete, sekvence i reportaže u okviru fakulteta, u TV-studiju, na fakultetu.
Radio na portalu Sanje Doležal. Pohađao dramsku sekciju na FPZG-u.Glumio u predstavi „Lux in Tenebris – Iz svjetlosti tame“, u režiji  Marija Kovača- kazalište „ITD Zagreb“.Upisao izborne kolegije na Akademiji dramske umjetnosti. Glumio u spotu za udrugu  „Mogu sve“.Radionice  ADU Dejan Aćinović. Dubravka Crnojević Carić i Sanjin Dragojević (projekt). Dokumentarni film „Od snova do stvarnosti“ (verzija filma prilagođena za slijepe i slabovidne osobe)  i  predstava  „Na površini“  (multidisciplinarni pristup). Mladi gradski vijećnik, glasnogovornik, potpredsjednik i voditelj različitih tribina – nestranački.

Helena Kušenić je diplomirala povijest umjetnosti i hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Na likovnoj sceni prisutna od 2007. kroz razne studentske poslove, a od 2013. zaposlena kao viša kustosica Muzeja grada Koprivnice. Suradnica je udruga za promicanje hrvatske umjetnosti i kulture Mamuze i AK galerije. Od 2016. do 2018. izvršna je urednica Podravskog zbornika, multidisciplinarne publikacije Muzeja grada Koprivnice. Bavi se pisanjem tekstova iz područja likovne umjetnosti (autorica knjige Putevima Hlebinske škole, 2018.); organizacijom izložbi u zemlji i inozemstvu; pedagoško-edukativnih radionica; voditeljica je projekta Drava Art Biennale (DAB) koji problematizira problem vode u umjetničkom i sociološkom smislu; dječjeg ljetnog kampa KUL Hlebine (Kultura, Umjetnost, Logorovanje) te rezidencija umjetnika (HINT: Hlebine, Inovacija, Naiva, Tradicija). Od 2018. dopredsjednica je Kulturnog vijeća Grada Koprivnice te Udruge osoba s invaliditetom Grada Koprivnice Bolje sutra. Sudjelovala u projektima razmjene mladih (Finska, 2013.; Češka, 2015.; Španjolska, 2019.), a danas aktivno surađuje u brojnim (EU) projektima senzibilizacije javnosti i osnaživanja osoba s invaliditetom.

Marija Mraz je upravni pravnik, aktivistica u civilnom sektoru više od 15 godina. Područje  interesa su marginalizirane skupine. U fokusu interesa su osobe s invaliditetom,  pripadnici nacionalnih manjina posebno žene Romkinje koje su osobe s invaliditetom. Uz angažiranost u udruzi osoba s invaliditetom volonterski pomaže Klubu za starije osobe „Mariška“ u Koprivnici, Udruzi Roma „Korak po korak“ Kc-kžž. Uređuje i vodi radio emisiju na Radio Glas Podravine „Bolje sutra“ namjenjenu osobama s invaliditetom, udrugama osoba s invaliditetm, njihovim obiteljima, stručnjacima koji rade direktno ili indirektno s osobama s invaliditetom te problemima s kojima se susreću u lokalnoj zjednici. Piše kolumnu za portal Glas Podrvine i Prigorja „Invaliditet nije naš identitet“ u kojoj progovara o svim temama važnim za osobe s invaliditetom.  Inicirala sam uvođenje prilagođenog prijevoza za osobe s invliditetom u Koprivnici.-    Idejna sam začetnica društvenog poduzeća KopriVITA u kojem će se izrađivati tjestenina s koprivom u kojem će raditi osobe s invaliditetom.

Daniel Plašć je student graditeljstva na Sveučilištu Sjever koji će svojim primjerom pokazati sadašnjim studentima Sjevera što znače upornost i trud i kako se postiže uspjeh.

Moderator Okruglog stola bit će Neven Jurina Tomić.

Na Okrugli stol pozivaju se svi zainteresirani!