Uspješna razmjena studenata Sveučilišta Sjever i Odessa State Academy od Civil Engineering And Architecture u okviru Erasmus+ programa KA107

Sveučilište Sjever i Odessa State Academy of Civil Engineering and Architecture, Ukrajina, od 2015. godine, zahvaljujući suradnji u okviru Erasmus+ projekta KA107 s partnerskim državama, kontinuirano provode razmjene studenata i osoblja te održavaju aktivnu suradnju u provedbi znanstvenih istraživanja, te je do sada održano oko sto gostujućih predavanja.

U proljetnom semestru akademske godine 2018./2019. ostvarena je dosad najveća razmjena studenata u okviru Erasmus+ projekta KA107 u jednom semestru. Sveučilište Sjever je ugostilo sedmero studenata s Odessa State Academy of Civil Engineering and Architecture dok je u isto vrijeme dvoje studenata Sveučilišta Sjever realiziralo svoju Erasmus+ mobilnost na Odessa State Academy of Civil Engineering and Architecture. Za oba sveučilišta implementacija takvih mobilnosti nije samo upoznavanje s obrazovnim sustavom partnerskog sveučilišta, već i usklađivanje studijskih programa, koje zahtijeva pažljivo razmatranje opisa disciplina i redovitu komunikaciju s voditeljima projekata.

Na Sveučilištu Sjever u razdoblju od 15. ožujka do 22. lipnja 2019. godine, Artem Chystiakov, Alina Dovhulia, Roman Hlibotskyi, Daria Kirichenko realizirali su svoju mobilnost na diplomskom studiju Graditeljstva, dok su Yulia Kutova, Stanislav Polishchuk, Daria Shnurovenko realizirali svoju mobilnost na preddiplomskom studiju Graditeljstva na Sveučilištu Sjever. Igor Kišur i Tea Horžić su u razdoblju od 1. ožujka do 1. lipnja 2019. godine realizirali mobilnost na preddiplomskom studiju Graditeljstva u Odessi.

Dolazni studenti na Sveučilištu Sjever su uspješno savladali hrvatski jezik na tečaju u školi stranih jezika. Kao rezultat tečaja studenti su mogli pratiti i aktivno sudjelovati na predavanjima.

Pod budnim vodstvom i uz organizacijsku potporu doc. dr. sc. Alekseja Aniskina svi studenti iz Ukrajine su uspješno svladali odabrane kolegije, stekli potrebne ECTS bodove, te su položili sve ispite s u prosjeku izvrsnom ocjenom uz visok prosjek ocjena od 4,6. Sječene ocjene su se u potpunosti priznale na oba sveučilišta, kako to nalažu pravila organiziranja studentske razmjene u sklopu programa Erasmus+.

Tijekom boravka na mobilnosti studenti su se upoznali s kulturom i tradicijama Hrvatske, a u slobodno vrijeme uspjeli su posjetiti i Italiju, Austriju, Sloveniju, Mađarsku, sudjelovali su na Info danu Agencije za mobilnost i programe EU koji je bio održan u Sveučilišnom centru Varaždin, također su bili na stručnom izletu na gradilištu u okolici Varaždina, te na dvodnevnoj terenskoj nastavi pod nazivom „Graditeljske znamenitosti zadarskog i šibenskog područja“ i „Graditeljske raznolikosti Hrvatskog zagorja“ (https://www.unin.hr/2019/10/provedene-terenske-nastave-na-odjelu-za-graditeljstvo-u-ljetnom-semestru-akad-god-2018-2019/)

Studenti su se također upoznali s organizacijom Studentskog zbora Sveučilišta Sjever te su isplanirali međunarodnu konferenciju za mlade o razvoju liderskih kvaliteta koja će biti održana u Odessi, na kojoj će, posebno sudjelovati studenti sa Sveučilišta Sjever kao suorganizatori.

U budućnosti očekujemo se da će takve međunarodne razmjene i dalje privlačiti nove sudionike koji su spremni razviti vlastitih vještina ne samo u visokom obrazovanju, već i poboljšati individualni potencijal pojedinaca.