Okrugli stol s koprivničkim gimnazijalcima na Sveučilištu Sjever

U srijedu, 24. siječnja 2018. na Sveučilištu Sjever u sklopu kolegija Napredno praktično novinarstvo: tiskani mediji doc. dr. sc. Lidije Dujić održan je okrugli stol studenata treće godine novinarstva i učenika Gimnazije "Fran Galović" iz Koprivnice koji od ove godine imaju mogućnost slušati fakultativni predmet Medijska kultura kod profesorice Nine Tadić. Sveučilište Sjever i Gimnazija "Fran Galović" već nekoliko godina uspješno surađuju, no ovo je prvi put kako su se gimnazijalci pridružili studentima na nastavi u Sveučilišnom centru Koprivnica  i s njima razgovarali o današnjem položaju novinara i novinarstva, proizvodnji i recepciji medijskih sadržaja, kao i o prednostima odnosno nedostacima online medija.

Studentice Matea Hunjed i Paulina Mlinarić bile su moderatorice okruglog stola na temu Digitalna konvergencija medija – prednosti & zamke. Uvodno su se osvrnule na standarde profesionalnog novinarstva i na primjerima iz hrvatskih medija pokazale kako se krše – i u tiskanim medijima i na portalima. Srednjoškolci i studenti došli su do zajedničkog zaključka kako pojedini portali koji su iznimno čitani na našim prostorima ne koriste u dovoljnoj mjeri prednosti online medija poput multimedijalnosti i nelinearnosti, a sve zato kako bi bili brži od konkurencije.

Prvi okrugli stol sa srednjoškolcima na Sjeveru prošao je u opuštenoj, neformalnoj atmosferi te su studenti i gimnazijalci predložili ponovni susret u sljedećem semestru.

Galerija