Doc. dr. sc. Petar Kurečić predstavljao Sveučilište Sjever na EU Futures konferenciji

Doc. dr. sc. Petar Kurečić bio je sudionik EU Futures konferencije održane u Melbourneu, Australija, od 16. do 18. listopada. Konferenciju koja se bavi problematikom izazova Europskoj uniji organizirali su centri Europske unije iz Australije i Novog Zelanda. Konferencija je održana na Sveučilištu RMIT, a sudionike konferencije su pozdravili veleposlanik i voditelj delegacije Europske unije u Australiji, njegova ekscelencija Michael Pulch, prorektor Sveučilišta RMIT za razvoj i inovacije prof. dr. sc. Calum Drummond, kao i predstavnica tradicionalnih vlasnika zemlje na kojoj se nalazi Sveučilište RMIT, prvih naroda Australije.

Konferencija je bila organizirana u šest plenarnih sjednica na kojima su govorili pozvani predavači te 15 panela s po 3 ili 4 izlaganja, koji su se održavali usporedno između plenarnih sjednica. Teme poput Brexit-a, budućnosti EU, sigurnosnih izazova, regionalne ekonomske i socijalne kohezije, budućnosti suradnje EU i Zapadnog Balkana te država Istočnog Partnerstva, kao i budućnosti slobodne trgovine između Australije, Novog Zelanda i EU, obilježile su, među ostalima, rad konferencije. Također je održan i panel o budućnosti Europskih studija. Dio Konferencije je bio i događaj s dvije plenarne sjednice, održan u Adelaideu, u organizaciji EU Centra na Sveučilištu Južne Australije, 18. listopada.

Profesor Petar Kurečić je predstavljao Sveučilište Sjever, kao jedini sudionik iz Hrvatske, održavši dva izlaganja. Prvo izlaganje, pod nazivom Four Years in the EU: An Analysis of the EU Membership Impacts on the Croatian Economy and Developmental Perspectives, adresiralo je probleme i perspektive Hrvatske nakon ulaska u Europsku uniju, koji je „ogolio“ postojeće ekonomske i ostale društvene probleme Hrvatske, koji rezultiraju demografskim egzodusom i još uvijek slabim gospodarskim rastom i razvojem. Izlaganje je izazvalo veliku pozornost sudionika i pozive za suradnjom na istraživanju specifičnih problema novih i mogućih budućih članica Europske unije. Drugo izlaganje, pod nazivom Would the European Defence Union disband NATO in Europe?, bavilo se problematikom uspostave moguće Europske obrambene unije i odnosa koji bi buduća europska obrambena organizacija mogla zauzeti prema NATO-u.
Sudjelovanje našeg znanstvenika na EU Futures konferenciji nastavak je suradnje koju doc. dr. sc. Petar Kurečić razvija s institucijama iz Australije i Novog Zelanda te je potpomognuto iz sredstava potpore znanstvenicima za znanstvena istraživanja.

Galerija