Rektor Sveučilišta Sjever na Forumu mađarske Rektorske konferencije i Rektorskog zbora RH

Forum mađarske Rektorske konferencije i Rektorskog zbora Republike Hrvatske održan je 22. i 23. rujna na Sveučilištu u Pečuhu. Svrha održavanja Foruma bila je razmjena iskustava te unapređenje dosadašnje suradnje između sveučilišta Hrvatske i Mađarske u različitim područjima djelovanja. U radu Foruma, kao član hrvatske delegacije, sudjelovao je i rektor Sveučilišta Sjever, prof. dr. sc. Marin Milković.

Uvodno obraćanje i pozdravne govore održali su prof. dr. Attila Miseta, rektor Sveučilišta u Pečuhu, Nj. E. dr. sc. Mladen Andrlić, veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj, prof. dr. László Borhy, predsjednik mađarske Rektorske konferencije i rektor Sveučilišta Eötvös Loránd iz Budimpešte, prof. dr. sc. Damir Boras, vođa hrvatske delegacije i rektor Sveučilišta u Zagrebu, te dr. Balázs Hankó, zamjenik državnog tajnika, Ministarstvo kulture i inovacija.

U prvom dijelu Foruma predstavljeni su rad i uloga mađarske Rektorske konferencije i Rektorskog zbora Republike Hrvatske, kao i sustavi visokog obrazovanja obje zemlje. Drugi dio Foruma iskorišten je za predstavljanje pojedinih sveučilišta. Rektori mađarskih i hrvatskih sveučilišta prezentirali su dosadašnja iskustva u suradnji sveučilišta dviju zemalja na različitim područjima visokog obrazovanja te iznijeli svoja viđenja budućih suradničkih aktivnosti.

Rektor Sveučilišta Sjever, prof. dr. sc. Marin Milković, održao je niz konstruktivnih razgovora s rektorima više mađarskih sveučilišta. Iskoristio je priliku te ih je pozvao u službeni posjet Sveučilištu Sjever kako bi se definirale i konkretizirale aktivnosti buduće suradnje.

Sveučilište Sjever ima uspostavljenu suradnju s nekoliko mađarskih sveučilišta koja se odnosi na Erasmus+ program razmjene studenata i nastavnika, Interreg V-A Hungary-Croatia program suradnje te zajedničko izvođenje međunarodnog združenog poslijediplomskog doktorskog studija "Međunarodni ekonomski odnosi i menadžment“. Naglasak buduće suradnje je na zajedničkom uključivanju u različite projekte EU (znanstveno-istraživačke, umjetničke, stručne), razmjeni gostujućih sveučilišnih nastavnika i studenata, zajedničkom sudjelovanju na konferencijama i skupovima te publiciranju znanstvenih radova u časopisima.

Zaključak Foruma je kako je ovakav susret izuzetno koristan za razmjenu iskustava, kako postoji iznimno veliki potencijal za proširenje postojeće dobre suradnje u svim segmentima djelovanja sveučilišta. Iskazan je iznimno veliki interes svih dionika Foruma za budućim zajedničkim aktivnostima jačanja međusveučilišne suradnje.

Galerija