Održana međunarodna konferencija MATRIB 2022 – Materials, Tribology, Recycling

Nastavnici s Odjela za strojarstvo Sveučilišta Sjever i ove godine su vrlo uspješno i aktivno sudjelovali u organizaciji i provedbi međunarodne konferencije MATRIB 2022 – Materials, Tribology, Recyling.

Konferencija se po dvadeset i drugi puta održala u Veloj Luci na otoku Korčuli, od 30. lipnja do 2. srpnja 2022. godine. Organizatori konferencije MATRIB 2022 bili su Hrvatsko društvo za materijale i tribologiju, Sveučilište Sjever, Institute of Materials and Machine Mechanics Slovak Academy of Science iz Slovačke, Metalska jezgra Čakovec, Institute of Metals and Technology iz Slovenije te Grafički fakultet Sveučilišta u Zagrebu uz pokroviteljstvo Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Na konferenciji je prisustovalo više od sedamdeset sudionika iz nekoliko zemalja sa šezdeset znanstvenih i stručnih radova. Prezentirali su su se radovi iz područja inženjerstva materijala u strojarstvu, kemijskoj tehnologiji, grafičkoj i tekstilnoj tehnologiji te radovi iz područja tribološkog ponašanja materijala te utjecaja raznih materijala na okoliš, njihovo ponašanje i mogućnosti recikliranja te edukacije u području znanosti o materijalima. Nakon pauze uslijed pandemije ponovo su sudjelovali i studenti pojedinih fakulteta u studentskoj sekciji gdje su izlagali svoje stručne i znanstvene radove koje su izradili u suradnji sa svojim profesorima smjerova/studija.

Stručna povjerenstva programskog i uredničkog odbora konferencije dodijelila su nagrade za najbolju oralnu prezentaciju koju je dobio dr. sc. Matija Cvetnić poslijedoktorand s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu i nagradu za najbolju poster prezentaciju koju je dobio znanstveni rad prve autorice doc. dr. sc. Vedrane Špade iz METRIS-a, Pula, te nagrade za najbolji studentski rad te najbolje izlaganje studentskog rada.

Ovogodišnja konferencija MATRIB 2022 okupila je najviše sudionika u posljednjih deset godina.