Studenti preddiplomskog studija sestrinstva Sveučilišta Sjever osmisli inovacije u zdravstvu

Studenti preddiplomskog studija sestrinstva Sveučilišta Sjever predstavili svoje inovacije na „Sajmu zdravstvenih inovacija“ u Zagrebu

 Na Svjetski dan zdravlja, 7. travnja 2022. studenti Odjela sestrinstva Iva Lovrinović, studentica prve godine preddiplomskog studija sestrinstva i Martin Petrić, student druge godine studija sestrinstva sudjelovali su na Sajmu zdravstvenih inovacija koji se održao u Zagrebačkom inovacijskom centru – ZICER. Na sajmu je studentica Iva Lovrinović predstavila inovativnu ideju pod nazivom „Pametna narukvica s jedinstvenim QR kodom“ koja bi poboljšala identifikaciju pacijenta i cjelokupni proces dokumentiranja podataka, a student Martin Petrić predstavio je inovativni pokušaj pametne narukvice u bolničkom informacijskom sustavu kojoj je cilj omogućiti bolje praćenje potrošnje materijala u sustavu zdravstvene zaštite.

Sajam je organizirala udruga za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima – Krijesnica, a projekt je sufinancirala Europska unija.

Sajam je započeo uvodnim izlaganjem prof. dr. sc. Velimira Srića koji je istaknuo  važnost inovacija za razvitak društva. Nakon toga slijedila je panel rasprava pod nazivom „Zdravstvene inovacije u hrvatskoj praksi – akteri u izvođenju promjena“ gdje su ostali sudionici Sajma iznijeli svoje realizirane inovativne ideje.

U nastavku donosimo intervju sa studenticom Ivom Lovrinović koja je predstavila svoju inovativnu ideju na ovom značajnom sajmu.

  1. Kako ste došli do ideje pametne narukvice s jedinstvenim QR kodom?

Ideja se razvila sasvim spontano nakon što sam pročitala na sveučilišnom mailu poziv od Udruge Krijesnica svim OCD-ima i studentima za dostavu inspirativnih primjera inovacija i/ili dobrih praksi u zdravstvu. Razmišljajući kako napraviti financijski ne zahtjevnu, ali kvalitetom veliku promjenu u zdravstvenom sustavu došla sam do ideje pametne narukvice s jedinstvenim QR kodom. Inovativna ideja proizašla je iz vlastitog iskustva s kliničkih vježbi u proteklim godinama te  željom da se papirnata dokumentacija svede na minimum odnosno u potpunosti digitalizira. Smatram da sadašnje identifikacijske narukvice nisu dostatne, sadrže samo osnovne podatke o pacijentu, a nisu dugotrajno primjenjive jer su izrađene od papira koji može izblijedjeti, smočiti se vodom/tekućinom ili se otrgnuti s ručnog zgloba pacijenta.

  1. Kako je bilo na Sajmu? Koliko je bilo predstavnika?

Zaista sam oduševljena Udrugom Krijesnicom kao organizatorom jer su nas srdačno ugostili te time nam priuštili jedno nezaboravno iskustvo. Dobili smo brojne komplimente za inovativne ideje, a posebno su nas pohvalili što smo se odazvali na projekt kao mladi pojedinci, studenti, sa željom uvođenja promjena u zdravstvu i pomaka prema kvalitetnijoj i dostupnijoj zdravstvenoj skrbi. Uvodno izlaganje na temu „Inovacija i kreativnog liderstva u zdravstvu“ održao je prof. dr. sc. Velimir Srića. Nakon uvodnog izlaganja, uslijedila je panel rasprava „Zdravstvene inovacije u hrvatskoj praksi – akteri u uvođenju promjena“ u kojoj su sudjelovali dr. med. Dragan Lovrović (KBC Rijeka), Lidija Penko (Udruga za skrb autističnih osoba Rijeka), prof. dr. sc. Mariastefania Antica (Institut Ruđer Bošković), dr.sc. Mihaela Grubišić Šeba i Kristina Ferara Blašković (Dr.hr – Vaš online doktor) te Nikola Serdarević (udruga Terra). Naime, uz kolegu Martina Petrića i mene, ostali sudionici koji su predstavili svoju zdravstvenu inovaciju na Sajmu zdravstvenih inovacija su:

  • Savez društava multiple skleroze Hrvatske s inovacijom: Virtualni SM Savjetnik & MSTV – prva online televizija za osobe s multiple sklerozom
  • Udruga La Verna s inovacijom: Začin ljubavi
  • Udruga Krijesnica s inovacijom: KrijesnicaApp za međusobno povezivanje, pružanje podrške i informacija obiteljima djece suočene s malignim bolestima te
  • DEBRA Hrvatska s inovacijom Resursni centar za oboljele od bulozne epidermolize
  • Udruga za skrb autističnih osoba Rijeka s inovacijom Bolnička putovnica za osobe s poremećajem iz spektra autizma
  1. Na koji ste način predstavljali svoje inovacije?

Svaki sudionik imao je svoj kutak odnosno štand pored kojeg se nalazila infografika u obliku postera s opisom vlastite dobre zdravstvene inovacije. Na štandu smo mogli imati izložene dodatne materijale koji bi dodatno opisali inovativnu ideju, a svaki sudionik i posjetitelj sajma mogao je doći do nas, pogledati inovaciju te postaviti dodatna pitanja. Zapravo, naša aktivnost na sajmu bila je zamišljena kao druženje i networking u sklopu kojeg smo izložili vlastite inovacije.

  1. Planirate li razvijati ideju dalje? Na koji način?

Zamišljena inovacija ostaje samo ideja, ukoliko ju se ne provede u realnost. Svakako bih htjela svoju zdravstvenu inovaciju dalje razvijati i biti osoba koja bi doprinijela boljoj zdravstvenoj skrbi, no za taj projekt trebala bih pomoć više stručnjaka i osoba koje bi me usmjeravale prema realizaciji ideje. Trebala bih dobavljača pametnih narukvica, tima koji bi radio na izradi QR kodova i sustava koji bi sadržavao sve podatke o pacijentu kada bi se skenirao QR kod te naposljetku, zdravstvenu ustanovu koja bi bila spremna na uvođenje promjena budući da bi to utjecalo na rad zdravstvenih djelatnika i dodatno informiranje pacijenta o svrsi narukvice. Svjesna sam kako bi ideja mogla naići na kritike, no to je sasvim normalno u poslovnom svijetu budući da je potrebno vrijeme kako bi se rezultati vidjeli, potrebna su izvjesna financijska sredstva te odobravanje inovacije od ljudi na koje bi se promjene odrazile.

  1. Zašto ste odabrali studij sestrinstva na Sveučilištu Sjever?

Već u srednjoj medicinskoj školi razvila sam ljubav prema sestrinskoj profesiji i odlučila da je to moj poziv kojeg moram nastaviti dalje razvijati i na fakultetu. Prije upisa, istraživala sam brojne fakultete koji su nudili studij sestrinstva, no Sveučilište Sjever bio je najbliže mojim očekivanjima od kolegija, profesora, projekata, izvannastavnih mogućnosti do blizine mjesta stanovanja.

  1. Jeste li zadovoljni odabirom?

Očekivanja su zadovoljena, a ono što me svaki put impresionira su profesori i bliži suradnici koji se toliko trude prenijeti nam potrebno znanje i vještine jer i sami oni dolaze iz zdravstvene profesije pa nam mnoge stvari mogu objasniti na osobnom primjeri. Ponekad je vrlo naporan raspored zbog predavanja, seminara i kliničkih vježbi pa je teško naći zlatnu sredinu između fakulteta i slobodnog vremena, no ipak sve stignem uz dobru organizaciju. Vjerujem da će mi se studiranje na Sveučilištu Sjever isplatiti zbog truda koji se ulaže u kvalitetno obrazovanje i razvijanje vještina.

  1. Vaši planovi za budućnost?

Nikada nisam bila za pasivno studiranje i izvršavanje obaveza samo za prolaz na kolegiju, već sam osoba koja se trudi sudjelovati u raznim projektima, tečajevima, izvannastavnim aktivnostima, razmjeni učenika i dr., kako bih mogla biti dostojna svoje profesije i biti najbolja verzija medicinske sestre za pacijente. U bliskoj budućnosti voljela bih se baviti istraživačkim radom u sestrinskoj profesiji, a nakon preddiplomskog stručnog studija Sestrinstvo upisati i diplomski sveučilišni studij.

Galerija