Održana završna online konferenciju za medije projekta 'eRadio za drugu šansu'

radio

Završna konferencija za medije na kojoj su predstavljeni rezultati i provedene aktivnosti samostalnog projekta Sveučilišta Sjever UP.02.1.1.10.0036 „eRadio za drugu šansu“ održana je u ponedjeljak, 13. prosinca 2021. godine, putem Google Meet platforme.

Projekt „eRadio za drugu šansu“ u ukupnoj vrijednosti od 644.502,46 kn kojeg sufinancira Europska unija (u visini 547.827,09 kuna) u sklopu Europskog socijalnog fonda, jedinstveni je projekt Sveučilišta Sjever koji je tijekom posljednjih godinu dana svojim internetskim radijskim emisijama izazvao veliko zanimanje u općoj i stručnoj javnosti te je potvrdio kompetencije Sveučilišta Sjever u domeni potpore društvene inkluzije ranjivih skupina, ali i iskustvenog učenja i edukacije budućih medijskih stručnjaka u tom kontekstu.

Također, kroz ovaj inovativni projekt Sveučilišta u potpunosti se osuvremenio i opremio internetski radijski studio studentskog Radio Pressedana u Sveučilišnom centru Koprivnica u vrijednosti oko 143.000,00 kuna, a koji ostaje na daljnje korištenje studentima Sveučilišta Sjever.

Konferenciju za medije otvorio je prorektor Sveučilišnog centra Koprivnica, prof. dr. sc. Mario Tomiša istaknuvši zadovoljstvo postignutim rezultatima i provedenim aktivnostima u projektu.

 „Izuzetno sam ponosan i sretan što smo se danas okupili kako bi obilježili kraj jednog lijepog projekta koji je osmislila i vodila docentica Željka Bagarić. Također, moram naglasiti kako Uprava Sveučilišta podržava ovakve projekte te ovim putem pozivam i sve ostale profesore i studente koji imaju slične ideje i namjere da se prijave i sudjeluju pri apliciranju EU projekata. Čestitke profesorici Bagarić te se nadamo jednako uspješnom nastavku ovoga projekta“, naglasio je prorektor Tomiša.

Pročelnica Odjela za komunikologiju, medije i novinarstvo, izv. prof. dr. sc. Gordana Tkalec ponosno je istaknula kako je kvaliteta i korist proizašla iz ovoga projekta neupitna.

"Ovaj projekt Sveučilišta Sjever nosi korist i dobrobit na više razina. Prije svega korist za sve članove projektnog tima koji su kroz sudjelovanje u projektu ostvarili sebe te korist za naše Sveučilište i studente kojima na daljnje korištenje ostaje suvremena oprema radijskog studija. Također, ovim projektom vidim i korist za čitavo društvo i zajednicu s obzirom na činjenicu da u današnje vrijeme ljudi podosta reletaviziraju kriminalne aktivnosti, a s druge strane se društvo licemjerno ponaša prema ljudima koji su odradili svoj 'dug' prema zajednici. Nadalje, veseli me činjenica što se ovim projektom radio pokazao kao ozbiljan medij na kojem su plasirane ozbiljne stvari. Dodatno me veseli i sastav malog projektnog tima kojeg čine profesori i studenti na našem Odjelu za komunikologiju, medije i novinarstvo, a koji su svojim predanim radom i trudom napravili izniman uspjeh na više razina", istaknula je pročelnica Tkalec.

Voditeljica projekta, doc. dr. sc. Željka Bagarić u nadahnutom je izlaganju predstavila postignute rezultate i provedene aktivnosti projekta te istaknula kako su u sklopu projekta proizvedene ukupno 72 podcast epizode kao i 41 radijska emisija pristupačna osobama s oštećenjima sluha.

"Našim projektom smo htjeli povećati vidljivost ranjive skupine u medijima kao i razinu svijesti javnosti o problematici koja u određenoj mjeri prati povratnice i povratnike s izdržavanja kazne zatvora prilikom njihove ponovne integracije u zajednicu. Pri tome, namjera nam je bila staviti naglasak i na njihovu situaciju na tržištu rada, u smislu jednakih mogućnosti za zapošljavanje. Kroz naše istraživanje i brojne razgovore s predstavnicima medija, ali i javnosti, pokazalo se da javno mnijenje prema bivšim zatvorenicima nije negativno, nego jednostavno, da nedostaje kvalitetnih informacija. U tom kontekstu smo snažno uvjereni da su emisije proizvedene u našem projektu pronašle, predstavile i učinile vidljivima ne samo povratnike iz zatvora, nego u cilju korektnog medijskog diskursa kvalitetno prezentirale tražene informacije, i to informacije iz zatvorskog sustava, iz probacijskog sustava i iz djelokruga rada civilnog sektora - sve u cilju potpore društvene inkluzije ove ranjive skupine naših sugrađana. A sve navedeno nam ujedno potvrđuje da su naši članovi ciljne skupine u svom medijskom radu u potpunosti usvojili inkluzivnu platformu", naglasila je docentica Bagarić.

Konferenciji su osim predstavnika medija, članova ciljane skupine i zainteresirane publike, nazočili i predstavnici državnih tijela i institucija, i to načelnik Sektora za probaciju iz Uprave za zatvorski sustav i probaciju Ministarstva pravosuđa i uprave RH, Goran Brkić te zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Darijo Jurišić, koji su se toplim riječima zahvalili na vrlo uspješnoj suradnji ostvarenoj u okviru ovog projekta te čestitali na svim postignutim rezultatima upravi Sveučilišta Sjever kao i čitavom projektnom timu.

Sve podcast epizode koje su proizvedene u projektu dostupne su na službenoj stranici projekta: https://eradio-za-drugu-sansu.unin.hr/emisije/, kao i na YouTube kanalu Sveučilišta Sjever: https://www.youtube.com/playlist?list=PLl944do80DPgz-0Yj6NRcrpdsi3BE3se1 .

radio

Galerija