Početkom semestra održane brojne aktivnosti na Odjelu za sestrinstvo

Obilježen Svjetski dan sepse na Sveučilištu Sjever

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana sepse 13. rujna, ove je godine u srijedu 29.rujna, na Sveučilištu Sjever u suradnji s Općom bolnicom Varaždin i Hrvatskim društvom medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije (HDMSARIST), održano predavanje za studente sestrinstva, kako bi i oni kao budući zdravstveni profesionalci i budući sudionici u zdravstvenoj zaštiti bili informirani o tom problemu. Predavači  iz OB Varaždin bile su Željka Gajski, dipl.med.techn., i Ksenija Kukec, dipl.med.techn. Uz studente studija Sestrinstva podršku akciji dali su nastavnici Sveučilišta Sjever i  Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo OB Varaždin Anica Sekovanić mag.med.techn. Kampanja „Zaustavimo sepsu“ provodi se već šestu godinu zaredom kao javno-zdravstvena akcija s ciljem informiranja građana i jačanja javne svijesti o sepsi.

Pukovnik Ratimir Benčić održao gostujuće predavanje studentima Sestrinstva

Pukovnik Ratimir Benčić, dr.med., zrakoplovni liječnik, časnik za zdravstvo u Uredu zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva održao je  u četvrtak, 7. listopada 2021. studentima/cama Sestrinstva Sveučilišta Sjever predavanje na temu “Fiziologija zrakoplovne medicine“.

Pukovnik Benčić dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, a između ostalog 2008. godine dobitnik nagrade "Ponos Hrvatske" kada je kao liječnik spašavao živote ranjenicima iz bombaškog napada na indijsko veleposlanstvo u Afganistanu gdje je bio sudionik misije ISAF-a kao dio hrvatskog kontigenta. S američkim stručnjacima radio je i na prevenciji zaraznih bolesti u Afganistanu. Sebe naziva vizionarom i sljedbenikom lika i dijela dr. Andrije Štampara.

Studente Sestrinstva počastio je svojim gostovanjem u stanci od nove misije na Kosovu, a oni su ovo gostujuće predavanje pratili sa izuzetno velikim interesom.

Galerija