Donacija IoT uređaja Sveučilištu Sjever od strane tvrtke Infrastruktura d.o.o.

Infrastruktura d.o.o., vodeća tvrtka u sjeverozapadnoj Hrvatskoj u području projektiranja, izgradnje, upravljanja i najma telekomunikacijske infrastrukture donirala je Sveučilištu Sjever IoT uređaje (prve takve na Sveučilištu Sjever) koji će se prije svega koristiti za potrebe izvođenja nastave na Odjelu za mehatroniku.

Tvrtka posluje više od 20 godina u području telekomunikacijskih sustava (projektiranje, gradnja i montaže optičkih i IP mreža te baznih stanica). Nedavno, tvrtka je počela razvijati i rješenja u području IoT-a. IoT je grana u razvoju koja opisuje tehnologiju povezivanja fizičkih uređaja, vozila i drugih stvari koje prikupljaju, dijele i razmjenjuju podatke putem interneta.

Takvim načinom rada, čovjek se sve više isključuje kod pojedinih poslova te je zajednički cilj olakšavanje i pojednostavljenje života ljudi, a samim time dolazimo i do zaštite okoliša i ekosustava obuhvaćenim takvim tehnologijama. Infrastruktura kao dio projekta smart city, ulaže u proizvode i rješenja (hardware-ska i software-ska) kako bi omogućila stanovnicima zahvaćenog grada što lakši i lagodniji život. Od upravljanja komunalijama, rasvjetom, odlaganje otpadom i sl. s ciljem kako bi se unaprijedile sve gore navedene stvari. Za komunikaciju između uređaja se koristi LoRa (sa LoRaWAN protokolom) te tvrtka ulaže u infrastrukturu i u tom području što je zapravo samo proširilo poslovanje izgradnje postojeće infrastrukture s novim tehnologijama. Trenutno je postavljeno ~15 gatewaya na području grada Varaždina te nekoliko na području Međimurja i grada Virovitice, a planira se širenje i u ostatak RH. Izgradnjom infrastrukture LoRa tehnologije omogućuje se i ostalim tvrtkama da krenu u razvoj rješenja na toj tehnologiji te će se vjerovano tako potaknuti i ostale tvrtke, ali i pojedince da krenu razvijati u toj tehnologiji te tako postići zajednički cilj.

Sveučilište Sjever zahvaljuje tvrtki Infrastruktura d.o.o. na donaciji, koja je tom prilikom naglasila kako je spremna na daljnje donacije i nastavak suradnje.