Akcija dobrovoljnog darivanja krvi na Sveučilištu Sjever

Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu upozorio je da zbog epidemiološke situacije u cijeloj zemlji nedostaje krvi, i to svih krvnih grupa. Stanje zaliha možete pogledati na linku ispod

http://hztm.hr/hr/content/22/zalihe-krvi/831/zalihe-krvi

Upravo zbog epidemiološke situacije pozivaju se  svi studenti  i nastavnici Sveučilišta Sjever da se 20. listopada 2020 godine od 8  do 10 30 sati, u predavaoni 110  Sveučilišnog centra Varaždin, odazovu na Dobrovoljno darivanje krvi u suradnji s GDCK Varaždin, OB Varaždin i Sveučilištem Sjever.

Akcija prikupljanja krvi se provodi uz suglasnost epidemiologa te uz pridržavanje svi epidemioloških mjera od ulaska na Sveučilište preko same intervencije pa do izlaska iz Sveučilišta.

Na darivanje je potrebno ponijeti osobnu iskaznicu (ili neki drugi dokument s Vašom slikom), te pojesti nešto lagano prije darivanja.

Darivatelje ove godine ne čeka zahvalni obrok u prostorijama Sveučilišta, već će se dijeliti kupon za korištenje obroka u Studentskom centru.

Dodatne informacije:

-       darivatelji trebaju imati više od 55 kg

-       od tetoviranja do darivanja krvi mora proći min. 6 mjeseci, a od stavljanja piercinga moraju proći 3 mjeseca

-       osoba ne smije imati akutnu upalu, biti bolesna, u alkoholiziranom stanju, uzimati lijekove (npr. antibiotike)...

-       kod muškaraca moraju proći 3, a kod žena 4 mjeseca od posljednjeg darivanja krvi

-       prema preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, darivatelji koji su putovali zadnjih mjesec dana izvan Hrvatske, bili u kontaktu s osobama koje su putovale ili koji su imali simptome infekcije dišnih putova, temperaturu, kašalj, kratak dah, otežano disanje ili su bili u kontaktu s takvim osobama odgađaju se od darivanja krvi privremeno najmanje mjesec dana.

Pozivamo sve zainteresirane studente i sve zaposlenike Sveučilišta da se uključe u ovu plemenitu akciju.

Više o tome kako i zašto postati dobrovoljni darivatelj krvi pročitajte u nastavku: https://www.hck.hr/kako-pomoci/darujte-krv/dobrovoljni-davatelji-krvi/166

Hvala Vam na odazivu!