Treći međunarodni HPV Dan obilježen na Sveučilištu Sjever

Na Sveučilištu Sjever, u srijedu 4. ožujka 2020. u organizaciji Odjela za sestrinstvo obilježen je treći Međunarodni dan za podizanje svjesnosti o HPV infekciji (International HPV Awareness Day). Sveučilište Sjever tako se, i dalje kao glavni operativni partner u Hrvatskoj, pridružilo kampanji koju predvodi Međunarodno društvo za papilomaviruse (International Papilloma Virus Society - IPVS) s ovogodišnjom geslom "Viralan i prije ere Interneta" ("Viral before the Internet").

Uz glavnog organizatora doc.dr.sc. Tomislava Meštrovića, nastavnika na Sveučilištu Sjever i predstavnika Međunarodnog društva za HPV za kampanju u Hrvatskoj, koji je nakon otvaranja skupa i uvodnog izlaganja prikazao globalni epidemiološki presjek ove rasprostranjene infekcije, predavanje su održali doc.dr.sc. Vjekoslav Tomaić s Instituta Ruđer Bošković ("Kako humani papilomavirus uzrokuje rak: dubinski pogled u virusne onkogene"), dr. Andrej Cokan i prof.dr.sc. Maja Pakiž iz Sveučilišnog medicinskog centra Maribor ("Gynaecological aspects of HPV infection in modern practice: where do we stand") te studentica diplomskog studija sestrinstva Ana Bešvir Džubur, bacc.med.techn. ("Što misle majke o cijepljenju protiv HPV-a: rezultati prosječnog istraživanja"). Predavanjima su prisustvovali brojni studenti i nastavnici studija sestrinstva i fizioterapije, kao i zainteresirani gosti.

U sklopu kampanje, Sveučilištu Sjever i drugim partnerima obratio se i voditelj čitave kampanje na globalnoj razini, IPVS Advocacy Chair prof. dr. Joel Palefsky. "Danas je svatko ugrožen od potencijalne zaraze HPV-om, ali svatko može i doprinijeti smanjivanju tog rizika jednostavnim dijeljenjem informacija te poticanjem razgovora o ovoj infekciji. Ovakav oblik podizanja svjesnosti i edukacije su ključni prvi koraci u adekvatnoj prevenciji", zaključuje profesor dr. Palefsky. Ponosni smo što se doprinos Sveučilišta Sjever u ovakvim javnozdravstvenim akcijama prepoznaje i na globalnoj razini te što smo kao predavače mogli ugostiti i naše međunarodne partnere. Više o Međunarodnom danu svjesnosti o HPV infekciji možete pronaći na: https://www.askabouthpv.org/

Galerija