Stručni skup "Utjecaj iskustva porođaja na dojenje" na Sveučilištu Sjever

Sveučilište Sjever, Sveučilišni centar Varaždin u suradnji sa Hrvatskom komorom primalja- PV Varaždinske županije i doulom Antonelom Brajković Cesar organizira stručni skup "Utjecaj iskustva porođaja na dojenje" koji će se u subotu, 7. ožujka 2020. godine s početkom u 9:30 sati održati na Sveučilištu Sjever, u Sveučilišnom centru Varaždin.

Svaki početak prepun je dvojbi, straha, nedoumica i novih izazova. Kada govorimo o dojenju, majka postaje najvažnija osoba u životu svojeg djeteta. Teret odgovornosti koji majka osjeti nakon poroda rezultira prirodnom zabrinutošću. Osobito se to odnosi na one žene koje se po prvi put susreću s majčinstvom. Takva reakcija, iako prirodna, može omesti savladavanje vještine dojenja, no pozitivan stav o dojenju, vježba, upornost i podrška okoline gotovo svakoj majci pruža mogućnost uspostavljanja dojenja. Za uspješno dojenje vrlo je važan rani kontakt majke i djeteta, u trajanju od najmanje 60 minuta, odmah nakon djetetova rođenja.

Svjesne nedostatka informacija, ali i činjenice da se zajedno moramo više truditi kako bismo održali postignuća i osigurali potporu majkama da postignu isključivo dojenje do šest mjeseci starosti djeteta, te da nastave dojiti i dalje, Hrvatska komora primalja-Područno vijeće Varaždinske županije odlučilo je organizirati ovaj stručni skup na temu:  "Utjecaj iskustva porođaja na dojenje."

Na stručnom će skupu stručnjaci iz područja primaljstva iz Hrvatske i Slovenije približili ženama, primaljama, liječnicima i ostalim zdravstvenim djelatnicima dojenje  i njegove prednosti za majku i dijete, poteškoće s kojima se majke susreću, ali i kako uspješno prebroditi teškoće ili nedoumice oko dojenja. Dojenje je ključno za razvoj i zdravlje djece, a još je važnije za prijevremeno rođenu djecu. Dojenje je jedini prirodni način prehrane, a majčino mlijeko zasigurno ima najpovoljniji sastav nutrijenata potrebnih za rast, razvoj i zaštitu djeteta. Zamislite da svijet raspolaže novim proizvodom iz snova koji omogućuje prehraniti i stvoriti imunitet za svako novorođenče na kugli zemaljskoj. Zamislite i da ga se svugdje može dobiti, i to besplatno… Taj proizvod iz snova je majčino mlijeko.

Ovo je već treću godina za redom kako Hrvatska komora primalja PV Varaždinske županije organizira besplatnu edukaciju na Sveučilištu Sjever za žene i zdravstvene djelatnike. Prošle dvije edukacije su bile jako dobro prihvaćene i posjećene

Kako je 2020. godina proglašena jMeđunarodnom godinom sestara i primalja- Hrvatska komora primalja predstavlja kampanju „Upoznaj primalje“ te je navedeni stručni skup jedna od aktivnosti i ove javne kampanje.

Sudjelovanje na stručnom skupu se ne naplaćuje, jer kako ističu iz Hrvatske komore primalja: "Bit će to poklon svim ženama povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena."

PROGRAM STRUČNOG SKUPA:

9,30 - 9,45        Prijave i registracija

9,45 – 10,00     Uvodna riječ – otvorenje 

Voditeljice:  Erika Spirić, Ivana Živoder, Antonela Brajković Cesar

10,00 – 10,20   "Mikrobiom majčinog mlijeka - zašto je važan?" - doc.dr.sc. Anita Pavičić Bošnjak, dr.med.

 10,20 – 10,40   Utjecaj iskustva porođaja na uspostavu dojenja – Anita Prelec, dipl.m.s., MSc

10,40 – 11,00   Banka humanog mlijeka - doc.dr.sc. Anita Pavičić Bošnjak, dr.med.

 11,00 – 11,20   Carski rez i dojenje - Iva Podhorsky Štorek, bacc.obs.

11,20 – 11,40   Važnost kontakta koža-na-kožu u rađaonici – Biserka Matok Glavaš,bacc.obs., mag.med.techn.

11,40 – 12,30  Pomoć i skrb medicinskog osoblja na odjelu babinjača: realnost i potrebe

                          Ksenija Horvatić, bacc.obs., Varaždin

                          Karmen Cecarko Vidović, bacc.obs.,  Čakovec;

                          Katarina Svažić, bacc.obs., Zabok;                 

                          Jasminka Mrculin, bacc.obs., Koprivnica;

Sonja Kočiš Čovran, bacc.obs., mag.med.techn., Zagreb

12,30 – 12,50   Zašto majke ne doje? – Barbara Finderle, bacc.obs.

12,50 – 13,20   Rasprava

13,20 – 14,20   Pauza

 14,20 – 14,40   Statistika dojenja djece do godinu dana starosti u RH – Banana Kunina, bacc.obs.

 14,40 – 15,00   Važnost edukacije trudnica o dojenju prije porođaja -  Antonela Brajković Cesar, certificirana porodna i postpartum doula, porodna edukatorica

 15,00 – 15,20   Uloga postpartum doule u skrbi za rodilju i novorođenče – Maja Sabolić, bacc.physioth., Newborn mothers postpartum professional

 15,20 – 15,40   Uloge patronažne sestre u edukaciji trudnica o dojenju – Anica Kolenko, bacc. med. techn.

 15,40 – 16,00   Na putu do uspješnog dojenja-zamke ili zaboravljena vještina? - Sanja Hajdin, prof.

 16,00 – 16,20   Kako nošenje može pomoći i olakšati dojenje – Kristina Zadravec, savjetnica za  nošenje beba (die trageschule-napredni tečaj)

 16,20 – 17,00   Rasprava i zatvaranje