Okrugli stol „Položaj osoba s invaliditetom“ održan na Sveučilištu Sjever

Sveučilišni centar Varaždin

 „Položaj osoba s invaliditetom u društvu“ tema je Okruglog stola održanog krajem siječnja na Sveučilištu Sjever u Sveučilišnom centru Varaždin u organizaciji Odjela za sestrinstvo i fizioterapiju. O važnosti ove teme organizirane u okviru diplomskog studij Sestrinstva- Menadžment u sestrinstvu u sklopu kolegija Pristup osobama s invaliditetom govorili su sudionici koji su ujedno i osobe s invaliditetom koje su tom prilikom studentima, nastavnicima i ostalim nazočnima iz vlastite perspektive iznijeli svoj životni put, a zatim i najznačajnije probleme i izazove s kojima se svakodnevno suočavaju, ali isto tako svojim primjerom dokazali kako za uspjeh i samoostvarenje ne postoje granice.

Gosti sudionici Okruglog stola bili su Neven Jurina Tomić, mag. nov., mag. paed., Helena Kušenić, mag.hist.art. i mag. philol. croat., Marija Mraz, upravna pravnica i Daniel Plašć, student graditeljstva Sveučilišta Sjever,  čiji su životopisi i dosadašnje iskustvo doista impresivni, što se i moglo iz prve ruke čuti na Sveučilištu Sjever, a i prema izuzetnom velikom interesu studenata koji je pokazan za vrijeme održavanja Okruglog stola.

Pročelnica Odjela za sestrinstvo doc.dr.sc. Marijana Neuberg tom je prilikom istaknula važnost organizacije ovakvih Okruglih stolova na kojima studenti zapravo iz osobnog iskustva mogu naučiti kakve su realne potrebe osoba s invaliditetom. „Sudionici Okruglog stola iz prve su ruke pokazali kakva je inkluzija osoba s invaliditetom u našem društvu i koliko osobama sa invaliditetom kroz sustav pomažu zdravstveni djelatnici; prvostupnici sestrinstva, prvostupnici fizioterapije i magistre sestrinstva.  Ideja održanog Okruglog stola jest da studenti čuju kako je važno međusobno podržavanje koje obogaćuje naše mogućnosti za stvaranje novih ideja te što je važno i na što trebaju obratiti pozornost prilikom rada sa osobama sa invaliditetom. Također, vrijednost je i zajednički vidjeti koje zamke, poteškoće ili probleme ima sadašnji sustav i kako ih zajedno možemo što bolje prevladati, a sve u cilju pozitivne promjene, odnosno puno uključivanje osoba s invaliditetom u sve segmente društvenog života. Sveučilište Sjever jest kao visoko obrazovna institucija otvoreno prema osobama s invaliditetom, a studentima se preko raznih radionica iz prvog iskustva prenose važna znanja i primjeri dobre prakse za njihov što kvalitetniji budući rad.“, naglasila  je pročelnica doc.dr.sc. Neuberg.

Studenti su pokazali izuzetno velik interes za ovom temom, a sudionici Okruglog stola bili su doista zanimljivi i inspirativni.

Sudionik i moderator okruglog stola bio je Neven Jurina Tomić. Zaposlen je u rektoratu Sveučilišta u Zagrebu na području odnosa s javnošću – mag.nov. TV (vođenje tribina). U akademskoj godini 2013./20104. obranio je interdisciplinarni diplomski rada na temu „Integracija osoba s invaliditetom u glumi i televiziji". Također je i dobitnik posebne rektorove nagrade za ulogu „Kapitala krupnog“  u predstavi „Politika – dijela – tijela“.  Mladi je gradski vijećnik, glasnogovornik, potpredsjednik i voditelj različitih tribina – nestranački.   Pohađao dramsku sekciju na FPZG-u. Glumio u predstavi „Lux in Tenebris – Iz svjetlosti tame“, u režiji  Marija Kovača- kazalište „ITD Zagreb“. Upisao je i izborne kolegije na Akademiji dramske umjetnosti. Radio je na dokumentarnom filmu „Od snova do stvarnosti“ (verzija filma prilagođena za slijepe i slabovidne osobe)  i  predstava  „Na površini“  (multidisciplinarni pristup).

Sudionica Helena Kušenić je diplomirala povijest umjetnosti i hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Na likovnoj sceni prisutna je od 2007. kroz razne studentske poslove, a od 2013. zaposlena kao viša kustosica Muzeja grada Koprivnice. Suradnica je udruga za promicanje hrvatske umjetnosti i kulture Mamuze i AK galerije. Od 2016. do 2018. izvršna je urednica Podravskog zbornika, multidisciplinarne publikacije Muzeja grada Koprivnice. Bavi se pisanjem tekstova iz područja likovne umjetnosti (autorica knjige Putevima Hlebinske škole, 2018.); organizacijom izložbi u zemlji i inozemstvu; pedagoško-edukativnih radionica; voditeljica je projekta Drava Art Biennale (DAB) koji problematizira problem vode u umjetničkom i sociološkom smislu; dječjeg ljetnog kampa KUL Hlebine (Kultura, Umjetnost, Logorovanje) te rezidencija umjetnika (HINT: Hlebine, Inovacija, Naiva, Tradicija). Od 2018. dopredsjednica je Kulturnog vijeća Grada Koprivnice te Udruge osoba s invaliditetom Grada Koprivnice Bolje sutra. Sudjelovala je u brojnim u projektima razmjene mladih (Finska, 2013.; Češka, 2015.; Španjolska, 2019.), a danas aktivno surađuje u brojnim (EU) projektima senzibilizacije javnosti i osnaživanja osoba s invaliditetom.

Marija Mraz je upravni pravnik, bacc.unin.public. aktivistica u civilnom sektoru više od 15 godina. Područje  interesa su marginalizirane skupine. U fokusu interesa su osobe s invaliditetom,  pripadnici nacionalnih manjina posebno žene Romkinje koje su osobe s invaliditetom. Uz angažiranost u udruzi osoba s invaliditetom volonterski pomaže Klubu za starije osobe „Mariška“ u Koprivnici, Udruzi Roma „Korak po korak“ KC- KŽŽ. Uređuje i vodi radio emisiju na Radio Glas Podravine „Bolje sutra“ namijenjenu osobama s invaliditetom, udrugama osoba s invaliditetom, njihovim obiteljima, stručnjacima koji rade direktno ili indirektno s osobama s invaliditetom te problemima s kojima se susreću u lokalnoj zajednici. Piše kolumnu za portal Glas Podravine i Prigorja „Invaliditet nije naš identitet“ u kojoj progovara o svim temama važnim za osobe s invaliditetom.  Inicirala sam uvođenje prilagođenog prijevoza za osobe s invaliditetom u Koprivnici. Idejna sam začetnica društvenog poduzeća KopriVITA u kojem će se izrađivati tjestenina s koprivom u kojem će raditi osobe s invaliditetom.

Daniel Plašć je student graditeljstva na Sveučilištu Sjever koji je svima prisutnima pokazao što znače upornost i trud i kako se postiže uspjeh.

A ono najvažnije je svakako kako granice ne postoje, gdje je volja uvijek će se naći i način, prepreke su zapravo ono što sami stvaramo. Svojim radnim iskustvom, načinom života, pozitivnošću te voljom za profesionalni napredak sudionici Okruglog stola svakako su isto i dokazali, a studenti nisu krili svoje oduševljenje.

Galerija