Gostovanje istraživačkog novinara Saše Kosanovića u Sveučilišnom centru Koprivnica

Gostovanje istraživačkog novinara Saše Kosanovića održano je u srijedu, 22. siječnja, u Sveučilišnom centru Koprivnica, u sklopu kolegija Istraživačko novinarstvo. Moderatorsku ulogu imala je novinarka Petra Slavečki, studentica Sveučilišta Sjever. Interesa za predavanje nije nedostajalo te je naš gost nastupio pred punom dvoranom zainteresiranih studenata.

"Istrazivački novinar ne traži što se dogodilo nego zašto se dogodilo. Oni su korektivni društva i volio bih vjerovati da će pravo novinarstvo, ma koliko bilo skupo, opstati jer je za zajednicu najskuplje ako ne propitujemo zašto se nešto događa" - naglasio je Saša Kosanović.

Saša Kosanović trenutačno radi za tjednik Novosti, a gotovo cijeli svoj radni vijek proveo je na Hrvatskoj radioteleviziji kamo je došao 1997. godine. Osim toga, bio je dio tima CCN-ovih vijesti, prve konkurencije središnjoj informativnoj emisiji HTV-a prije komercijalnih televizija s nacionalnom koncesijom. Dobitnik je HND-ove nagrade za najbolji televizijski komentar; pisao je za Nacional i Globus dok se nije vratio na HTV, i to u emisiju svojeg prvog urednika Denisa Latina. Novinarstvom se počeo baviti upravo u ”Latinici”, u kojoj je radio godinama. Nakon toga radio je ”Dossier.hr”, ”Hrvatsku uživo”, ”Paravan”. Snimao je i dokumentarne filmove; posljednji dokumentarac za HTV ”Balkanska ruta” snimao je kao novinar Informativnog programa, gdje se pokazao i kao vrstan reporter s terena. Njegova javljanja uživo iz Mađarske i Srbije o humanitarnoj katastrofi i rijeci izbjeglica na balkanskoj ruti otkrivala su sav jad tih ljudi, ali i prozivala, kritizirala, pozivala na odgovornost.