Ministar financija Zdravko Marić održao je predavanje na Sveučilištu Sjever u Koprivnici

Ministar financija Republike Hrvatske Zdravko Marić održao je u ponedjeljak, 16. prosinca na Sveučilištu Sjever, u Sveučilišnom centru Koprivnica, predavanje pod nazivom „Fiskalna politika Republike Hrvatske“.

Ministar Marić na Sveučilište Sjever dolazi na poziv pročelnika Odjela za ekonomiju izv. prof. dr. sc. Ante Rončevića, a predavanju su prisustvovali studenti, profesori i gosti Sveučilišta Sjever, kao i građani grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije.

Ministar financija Zdravko Marić rođen je 3. veljače 1977. godine u Slavonskom Brodu. Godine 2000. diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, smjer Financije. Na istom fakultetu magistrirao je na temu „Analiza tijekova kapitala u tranzicijske zemlje kroz utjecaj na investicije“. Godine 2007. godine završio je obrazovni program „Upravljanje javnim financijama“ na prestižnom američkom sveučilištu Harvard, a 2008. godine obranio je doktorsku disertaciju pod nazivom „Utjecaj izravnih inozemnih ulaganja na produktivnost hrvatskih poduzeća“ na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Nakon što je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, nekoliko je godina radio na Ekonomskom institutu u Zagrebu. Godine 2006. počinje raditi u Ministarstvu financija, gdje 2008. godine postaje državni tajnik. Tri godine kasnije odbija ponudu Slavka Linića da ostane na mjestu državnog tajnika u Ministarstvu financija. Odlazi u privatni sektor te u koncernu Agrokor od 2012. do 2016. godine radi kao izvršni direktor za strategiju i tržište kapitala. Ministar financija postaje 22. siječnja 2016. godine u Vladi bivšeg premijera Tihomira Oreškovića, a današnji premijer Andrej Plenković također mu je ukazao povjerenje da vodi taj važan resor i u njegovoj vladi. Autor je niza istraživačkih i tehničkih znanstvenih radova.