TV urednik i novinar Damir Matković gostovao na Sveučilištu Sjever

Proslavljeni TV urednik i novinar Damir Matković gostovao je u utorak na Sveučilištu Sjever u sklopu tribine „Kakva je budućnost televizije“, ispričavši vlastita iskustva i viđenja profesije kojom se bavi gotovo četrdesetak godina. Tribinu je moderirala Silvija Škoda, studentica treće godine preddiplomskog studija novinarstva.

U uvodnom dijelu tribine Damira Matkovića predstavio je doc.dr.sc. Željko Krušelj, pročelnik Odsjeka za komunikologiju, medije i novinarstvo, istaknuvši njegov značaj i doprinos u kreiranju informativnog programa nacionalne televizije. Kao prepoznatljivo lice s malih ekrana, Matković se većinu svog radnog vijeka na HRT-u bavio vanjskom politikom i izvještavanjem te je okupljenima ispričao i prikazao sve specifičnosti toga posla. Osim toga, autor je knjiga „Televizija, igračka našeg stoljeća“ i „Televizijski program: proizvodnja, dobavljači, žanrovi“, koja je objavljena prije nekoliko mjeseci.

- Budite znatiželjni, imajte napadački stav u želji za informacijama i budite vjerodostojni, jer gledatelji to traže – poručio je Matković, dodavši da će ljudi uvijek tražiti tople ljudske priče, koje nastaju kao dio kreativnog procesa novinara i izazivaju emocije.

Na tribini je prikazana i Matkovićeva reportaža koju je snimio tijekom svojih terenskih izvještavanja u Nizozemskoj. Reportaža na najbolji način prikazuje na koji način novinar mogu postati društveno odgovorni pripadnici lokalne zajednice u kojoj žive i djeluju.

*Fotografije: David Vadas

Prilozi
  • ( - )