Diplomski sveučilišni studij Sestrinstvo – Menadžment u sestrinstvu na Sveučilištu Sjever neophodan za razvoj cjelokupnog zdravstva regije

Zašto upisati diplomski sveučilišni studij Sestrinstvo – Menadžment u sestrinstvu na Sveučilištu Sjever

Profesija sestrinstva doživjela je značajan razvoj, napose u posljednjim desetljećima. Zdravstvena zaštita u zajednici, kao i primjena složenijih terapija i tehnologija neprestano napreduje, što zahtjeva sve veće kapacitete, znanje i odgovornost medicinskih sestara.  U zdravstvenu njegu u svakom se desetljeću uvode nove metode i postupci, a količina informacija u zdravstvenoj literaturi raste gotovo eksponencijalno, stoga je u budućnosti praktički nezamislivo adekvatno provođenje kvalitetne zdravstvene njege bez odgovarajućeg broja visoko obrazovanih medicinskih sestara.

U ukupnom broju zdravstvenih djelatnika medicinske sestre sačinjavaju gotovo polovicu, tj. 46%.  Na Sveučilištu Sjever, u Sveučilišnom centru Varaždin od prošle se akademske godine izvodi diplomski sveučilišni studij Sestrinstvo- Menadžment u sestrinstvu koji traje 4 semestra, a nakon završetka stječe se titula magistrica/magistara – menadžmenta u sestrinstvu.  Diplomski sveučilišni studij „Sestrinstvo – menadžment u sestrinstvu“ prirodni je nastavak preddiplomskog studija sestrinstva i svojevrsnog vertikalnog obrazovanja sestrinskog kadra. „Tijekom diplomskog studija „Sestrinstvo – menadžment u sestrinstvu“ studenti produbljuju teoretska znanja te usavršavaju procjenjivanje i problemsko rješavanje kliničkih slučajeva. Nadalje, studenti  razvijaju vještine neophodne za primjenu postupaka koji se temelje na znanstvenim dokazima i „evidence-based practice“, odnosno praksu temeljenu na dokazima.“, naglasila je pročelnica Odjela za sestrinstvo, doc.dr.sc. Marijana Neuberg. Također je iznimno važno naglasiti kako studenti stječu kompetencije magistara sestrinstva u najmodernije opremljenim laboratorijima za biomedicinska istraživanja na Sveučilištu Sjever što svakako doprinosi još većem interesu za studiranje na Sveučilištu Sjever.

Profil magistra/magistrice sestrinstva neophodan je na poslovima upravljanja u području zdravstvene njege u svim segmentima i na svim razinama zdravstvene zaštite, kao i na poslovima analize, sinteze i evaluacije u svrhu unaprjeđenja ukupnih strateških ciljeva određene zdravstvene organizacije, čime se studiranje na ovom diplomskom studiju doista isplati.

Studenti sestrinstva vlastitim primjerom pokazuju važnost profesije

Studenti Sestrinstva među najbrojnijima su na Sveučilištu Sjever, trenutno na preddiplomskoj i diplomskoj razini studira oko 700 studenata. Svi studenti su vrlo predani radu te dokazuju da medicinske sestre/tehničari u svakodnevnom radu entuzijastično prenose znanje i stavljaju tuđe potrebe ispred svojih, što i dokazuju organizacijom brojnih humanitarnih akcija, ali i sudjelovanjem na istima.

Studenti sestrinstva aktivni su volonteri brojnih humanitarnih akcija koje često iniciraju upravo oni sami. Spadaju tu i akcije Dobrovoljnog darivanja krvi koje se redovito organiziraju na Sveučilištu Sjever, prikupljanje humanitarne pomoći za potrebite, ali i sudjelovanje na brojnim drugim humanitarnim akcijama. Ovim akcijama studenti sami doprinose boljem shvaćanju važnosti i uloge sestrinstva za čitavo društvo. U svrhu obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva i približavanja ove iznimno značajne struke široj javnosti Odjel za sestrinstvo nedavno je organizirao zanimljiv događaj. Naime, ispred Sveučilišnog centra Varaždin održana je simulacija automobilske nesreće i srčanog aresta u kojoj su sudjelovali i sami studenti sestrinstva. „Pokaznom vježbom predočili smo složenost i zahtjevnost vještina i kompetencija koje imaju medicinske sestre radi čega se kontinuirano obrazuju. Cilj nam je bio pokazati kako medicinske sestre; tehničari posjeduje široku lepezu specifičnih znanja i vještina potrebnih na svim razinama zdravstvene zaštite.“; istaknula je tom prilikom pročelnica doc.dr.sc. Neuberg. Navedeni događaj izazvao je iznimno velik interes cjelokupne javnosti. Osim na ovakvim događajima, studenti diplomskog studija sestrinstva već tijekom studija sudjeluju na brojnim znanstvenim i stručnim konferencijima. Tako su na 11. Međunarodnoj studentskoj konferenciji  „Health Sciences Students Research Contributes to Health and Development of Modern Society“ održanoj na Sveučilištu u Mariboru - Faculty of Health Science, predstavili čak devet istraživačkih radova, koje su izradili u suradnji sa svojim mentorima, nastavnicima Odjela za sestrinstvo.

Značaj magistrica/magistara – menadžmenta u sestrinstvu u zdravstvenom i socijalnom sustavu

Danas, u razvijenom svijetu, medicinske sestre su članovi upravljačkih tijela u zdravstvenim organizacijama i zadužene su za organizaciju, upravljanje i kontrolu rada medicinskih sestara, te sudjeluju u svim oblicima planiranja, razvoja i donošenja strateški važnih odluka za radnu organizaciju. Uzme li se u obzir šira regija kojoj gravitira Sveučilište, odnosno područje četiri županije (Varaždinske, Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske i Međimurske) može se utvrditi da na tom području djeluje mnogo zdravstvenih i socijalnih ustanova. Kontinuirani razvoj zdravstvene skrbi i zdravstvenog turizma u lokalnoj zajednici s ciljem očuvanja i unaprjeđenja zdravlja i poboljšanja kvalitete života zahtjeva kompetentne visoko educirane  medicinske sestre. Sestrinstvo kao autonomna i regulirana profesija ima dužnost obrazovati kadrove osposobljene za  samostalno upravljanje te organizaciju procesa u zdravstvenoj njezi.

S obzirom na to da Sveučilište Sjever educira većinom deficitarne kadrove i jedina je visokoškolska ustanova ovakvog tipa u široj regiji opravdanost diplomskog studija „Sestrinstvo – menadžment u sestrinstvu“ povezuje se s zdravstvenim, ali i društvenim potrebama lokalne  regije, ali i prostora izvan nje.