Erasmus+ mobilnost u Olsztynu, Poljska

Kako je izv. prof. dr. sc. Magdalena Najbar-Agičić, sa Odjela za komunikologiju, medije i novinarstvo na Sveučilištu Sjever, realizirala Erasmus+ mobilnost možete pročitati u nastavku:

Od 18. do 25. svibnja 2019. nalazila sam se na putu vezano u okviru mobilnost Erasmus+ Teaching. Mobilnost sam ostvarila na Sveučilištu varminsko-mazurskom (Uniwersytet Warmińsko-Mazurski) u Olsztynu, Poljska. Putovala sam zrakoplovom do Varšave, a nakon noćenja u Varšavi vlakom prema Olsztynu (te na povratku istim putem). Na proputovanju kroz Varšavu održala sam dva sastanka s kolegama iz Varšave: prof. dr. Tomaszom Stryjekom iz Instituta za političke studije Poljske akademije znanosti i dr. Rigelskom Halili iz Sveučilišta u Varšavi. Na Sveučilištu u Olsztynu boravila sam od 20. do 24. svibnja.

Na Sveučilištu varminsko-mazurskom studij novinarstva nalazi se na Humanističkom fakultetu (Wydział Humanistyczny). Tijekom boravka u pratnji kolege prof. dr. Jarosława Rubache razgledala sam kampus sveučilišta, te razgovarala o iskustvima nastave povijesnih sadržaja za studente novinarstva. Susrela sam se s prodekan Humanističkog fakulteta, dr. Renatom Rozbickom razmjenjujući iskustva vezana uz trenutno stanje visokog školstva u Poljskoj i Hrvatskoj, te uz organizaciju i program studija novinarstva u Olsztynu i u Koprivnici. Održala sam svoja četiri predavanja (prema planu), te koliko je to bilo moguće koristila zbirku sveučilišne biblioteke.

Iskustva te informacije koje sam stekla boravkom u Olsztynu pomoći će mi u daljnjem radu, a moja predavanja poljskim studentima dala su uvid u hrvatsku povijest i u povijest medija u Hrvatskoj.