Otvoren poslijediplomski sveučilišni specijalistički studij „Poduzetništvo i EU fondovi“  

Sveučilišni centar Varaždin

Na Sveučilištu Sjever, u petak 1. ožujka 2019. uvodnim predavanjem službeno je započela nastava za 1. generaciju studenata novog poslijediplomskog sveučilišnog specijalističkog studija „Poduzetništvo i EU fondovi“. 

Ovaj multidisciplinaran i moderan studij rađen je u skladu s potrebama tržišta rada, te će na njemu polaznici steći vještine prijeko potrebne za razvoj moderne, na znanju temeljene ekonomije, s naglaskom na učenju poduzetničkih vještina primjenjivih u svim segmentima gospodarstva.

Izv.prof.dr.sc. Ante Rončević, pročelnik Odjela za ekonomiju Sveučilišta Sjever pozdravio je sve prisutne, a posebno studente kojih je na ovom studiju ukupno 15: "I dosad su poslijediplomski specijalistički studiji na hrvatskim sveučilištima, posebno oni koji su fokusirani na poduzetništvo, nudili znanja vezana za "povlačenje" EU fondova, ali s obzirom na sve veće mogućnosti financiranja i otvorene natječaje koje ostvarujemo kao punopravna država članica Europske unije, na našem studiju poseban naglasak stavljamo upravo na EU fondove i projektne zadatke. Dodatno, naš studij specijalistička znanja kroz ovaj studij konačno čini dostupnima i na sjeveru Hrvatske, a od sličnih studija razlikuje nas i praktičan, projektni pristup nastavi i studentskim obavezama", istaknuo je pročelnik Rončević.

Na službenom otvorenju studija  prof.dr.sc. Marin Milković, rektor Sveučilišta Sjever je  pozdravio prvu generaciju polaznika te im naglasio kako će im zaposlenici i nastavnici Sveučilišta Sjever uvijek biti na raspolaganju i pomoći. Na studiju će, osim profesora sa Sveučilišta Sjever, predavati i profesori drugih hrvatskih sveučilišta, brojni domaći i inozemni eminentni stručnjaci iz gospodarstva te eksperti iz Hrvatske gospodarske komore.

Ovaj specijalistički studij rađen je u suradnji Sveučilišta Sjever i stručnjaka iz Hrvatske gospodarske komore koji su podržali program te zajednički definirali vještine i znanja, pa je tako doc.dr.sc. Petar Mišević, pročelnik Odsjeka za poduzetništvo i EU fondove te ujedno i savjetnik predsjednika Hrvatske gospodarske komore za obrazovanje, kvalitetu i informacijsku sigurnost istaknuo prednosti i nova znanja koje će polaznici steći: „Odabirom ovog studija na Sveučilištu Sjever, niste pogriješili i vrlo brzo ćete to i sami vidjeti. Ovo nije studij na kojem ćete dobiti samo još jedan „papir“, ovo je studij za stjecanje novih i nužnih znanja za napredovanje u Vašoj karijeri. Ovim studijem steći ćete znanja kojima ćete moći samostalno krenuti u svijet poduzetništva i sami biti pokretač razvoja kako Vas samih, tako i cijelog gospodarstva. Bit ćete osposobljeni za pronalaženje financiranja kroz razne natječaje, ali i za samostalno pisanje projekata", istaknuo je doc.dr.sc. Mišević.

Nakon uvodnih govora polaznici studija su se u kratkom obraćanju predstavili te upoznali ostale sa svojim dosadašnjim obrazovnim i karijernim putem.

Na otvorenju su prisustovali i izv.prof.dr.sc. Mario Tomiša, prorektor Sveučilišnog centra Koprivnica, izv.prof.dr.sc. Goran Kozina, prorektor za financije i opće poslove, izv.prof.dr.sc. Anica Hunjet, prorektorica za znanstvenoumjetnički rad i međunarodnu suradnju koja je polaznicima predstavila kako je došlo do pokretanja studija, zatim pročelnici odjela, nastavnici te zaposlenici stručnih službi Sveučilišta Sjever.

Ovaj poslijediplomski sveučilišni specijalistički studij je 27 studijski program koji se izvodi na Sveučilištu Sjever, jednoj od najbrže rastućih visokoškolskih obrazovnih institucija čija se kvaliteta sve više prepoznaje.