Sveučilište Sjever aktivno na području energetske učinkovitosti

Sveučilište Sjever partner "Povelje o suradnji u cilju dekarbonizacije zgrada do 2050. godine"

U organizaciji Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, u petak 1. veljače 2019. godine, u Hotelu Panorama u Zagrebu održan je Drugi otvoreni dijalog partnera pod nazivom „Energetsko siromaštvo“. Cilj Drugog otvorenog dijaloga partnera bilo je definiranje kriterija energetskog siromaštva koji će se zatim implementirati u javne pozive za energetsku obnovu stambenih zgrada, prvenstveno obiteljskih kuća, koje Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja planira raspisati tijekom 2019. godine.

Na početku skupa upriličeno je svečano potpisivanje „Povelje o suradnji u cilju dekarbonizacije zgrada do 2050. godine“ između Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja i partnera iz redova jedinica lokalne uprave, akademske zajednice, stručne javnosti, građevinskog i energetskog sektora te pratećih industrija. Povelju je na održanom događaju potpisalo 16 predstavnika partnera među kojima i Sveučilište Sjever. U ime Sveučilište Sjever povelju je potpisao izv. prof. dr. sc. Damir Vusić, prorektor Sveučilišnog centra Varaždin. Sadržaj povelje odnosi se na postizanje energetskih i klimatskih ciljeva na nacionalnoj i EU razini kroz dekarbonizaciju fonda zgrada, obnovom zgrada i građenjem zgrada gotovo nulte energije, svjesni važnosti dodatnog smanjenja emisija stakleničkih plinova, povećanja udjela obnovljivih izvora energije, poboljšanja energetske sigurnosti, te uvođenja inovacija i pametnih tehnologija koje omogućuju zgradama da potpomognu sveukupnu dekarbonizaciju gospodarstva. Potpisivanjem povelje potiče se kontinuirana suradnja na izradi Dugoročne strategije obnove nacionalnog fonda zgrada i prelazak na standard gradnje zgrada gotovo nulte energije (nZEB).

Prema riječima prorektora, izv. prof.dr.sc. Vusića, na Sveučilištu Sjever veliki se značaj daje važnosti promicanja i sudjelovanja u provođenju aktivnosti na području energetske učinkovitosti. Tako je u Sveučilišnom centru Koprivnica zgrada u kojoj je smješteno Sveučilište Sjever rekonstruirana standardom gradnje zgrada gotovo nulte energije (nZEB). Nadalje, u Sveučilišnom centru Varaždin tijekom 2016. i  2017. godine energetski su obnovljene zgrade UNIN1 i UNIN3 čime su ostvarene velike uštede u potrošnji energenata. Daljnji iskorak koji će Sveučilište Sjever etablirati u području energetske učinkovitosti je provedba pilot projekta u suradnji s Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama na planu optimizacije standardnog upravljanja sustavima u zgradi i implementacije naprednih metoda (Model Predictive Control-MPC).

Galerija