Ostvarena ERASMUS+ KA103 mobilnost na Islandu

U sklopu programa ERASMUS+ za 2017.-18. godinu., u razdoblju od 16. do 22. lipnja 2018. g., izv. prof. dr. sc. Petar Kurečić posjetio je Sveučilište Island, Reykjavik.

Prof. Kurečić bio je gost Centra za istraživanje malih država pri Institutu za međunarodna pitanja Sveučilišta Island (Center for Small State Studies, Institute for International Affairs, University of Iceland). Centar za istraživanje malih država je specijalizirana ustrojbena jedinica, referentna za navedenu specijaliziranu problematiku.
Cilj mobilnosti obavljene u sklopu ERASMUS+ KA103 programa bilo je proširivanje znanja o ulozi malih država u Europskoj uniji i međunarodnim odnosima i ispitivanje mogućnosti buduće suradnje. Voditelji Instituta za međunarodna pitanja, prof. dr. sc. Pia Hansson i jedan od vodećih znanstvenika na polju istraživanja malih država, prof. dr. sc. Baldur Thorhallsson izrazili su spremnost na suradnju s međunarodnom istraživačkom grupom pod nazivom Small States in the Multipolar World, čijim radom koordinira prof. Kurečić, a koja je predstavljena domaćinima. Domaćinima je posebno predstavljen tematski broj časopisa World Review of Political Economy, objavljen u siječnju 2018. godine., posvećen problematici malih država u multipolarnom svijetu. Tematski broj koji je uredio prof. Kurečić plod je rada istraživačke grupe. Dogovorena je i buduća konkretna projektna suradnja.
Osim toga, prof. Kurečić imao je prilike, kao gostujući istraživač, sudjelovati u prvom tjednu rada Ljetne škole o istraživanju malih država (http://ams.hi.is/en/2014/12/17/3574/), čiji su sudionici bili studenti (cca 25), uglavnom magistarske i doktorske razine, iz 15 malih država, mahom iz Europe, ali i iz nekoliko izvaneuropskih država. Za studente i goste ove ljetne škole organizirani su, u pauzama između predavanja i seminara, posjeti predsjedniku Islanda i Ministarstvu vanjskih poslova Islanda.
Domaćini mobilnosti pokazali su izuzetno visoku razinu profesionalnosti i ljubaznosti prema sudioniku mobilnosti, kao i svim sudionicima Ljetne škole, stoga im ovim putem sudionik mobilnosti izražava zahvalu.

Galerija