Početak projektnih aktivnosti Interreg V-A Hungary-Croatia

U sklopu program suradnje Interreg V-A Hungary-Croatia koje se fokusira na pametan i održiv razvoj područja oko mađarsko-hrvatske granice, uz osnaživanje i proširenje postojećih mreža suradnje te doprinos uspostavljanju čvrste osnove za dinamičnu i dugoročnu međugraničnu suradnju, održana su dva stručna putovanja.
Puni naziv projekta je Integrated settlement development-ISD (Integrirani razvoj naselja) te istražuje, odnosno "radi inventar" relevantne mađarske ISD i srodne hrvatske prakse te prikuplja podatke za ISD analizu i planiranje u šest tematskih područja:

  1. ISD Metodika i dobra prakse;
  2. ulaganje u naselje;
  3. izgrađena područja;
  4. prijevoz;
  5. zelene površine;
  6. održiva arhitektura i vizija ".

Nadalje, na temelju dobivenih i istraženih iskustva korisnika lokalnih graničnih zona, unutarnje i vanjsko osoblje koje radi na projektu razrađuje akademske ISD studije na gore navedenih šest tematskih područja. Time se pridonosi proširenju specifičnih znanja o graničnim zonama i dodaje se na stvaranju ISD centara znanja za visoko obrazovanje.

Prvi stručni posjet održan je 29. siječnja 2018. godine u Mađarskoj. Prva lokacija stručnog posjeta je bila apartmansko naselje termalnih kupelja u Harkanju gdje se planira budući razvoj termalnih kupelja (toplice) koje po ljeti posjeti nekoliko tisuća ljudi u jednom danu, među njima dosta posjetitelja iz Hrvatske. Stručno putovanje nastavlja se u Villány, vinskom cestom Villány - Siklós koja je najposjećenija u toj zemlji. U gradu Villány, koje potječe iz doba Rimskog Carstva i glasovito je po svojim vinima, dva člana tehničkog odjela lokalne samouprave objasnili su trenutni razvoj naselja i smjer budućih planova. Naposljetku, posljednje naselje za posjet je bilo Siklós gdje je izvršen obilazak dvorca Siklós čiji izvorni temelji datiraju još iz 1249. godine.

Drugi stručni posjet održan je 1. veljače 2018. godine, ovaj puta s Hrvatske strane. Započelo se u Ludbregu gdje je održan sastanak u Gradskoj vijećnici sa gradonačelnikom Ludbrega i voditeljem Odsjeka za prostorno uređenje, komunalne djelatnosti i imovinu koji su predstavili plan razvoja grada i ideje za budućnost. Nakon toga, stručni posjet se nastavlja u Prelogu, koji se nalazi u susjednoj Međimurskoj županiji, koja graniči s Mađarskom, gdje je izvršen obilazak industrijske zone, u kojoj prednjači tvornica opruga LPT. Voditelj proizvodnje predstavio je ambiciozne planove za budućnost i razvoj tvornice. Prilikom putovanja u Varaždin posjećeno je akumulacijsko jezero te hidroelektrana Čakovec, jedna od tri hidroelektrane izgrađene na rijeci Dravi u drugoj polovici prošlog stoljeća. Ušlo se u Varaždin kroz istočnu industrijsku zonu grada (naselje Trnovec). Održan je obilazak sjedišta Sveučilišta Sjever, njegovog sveučilišnog centra Varaždin, gdje je predstavljena arhitekturu sveučilišta koja je uklopljena u novo POS naselje a sve na prostoru bivše vojarne. Na kraju stručnog posjeta predstavljen je obližnji urbanistički prostor za potencijalni daljnji razvoj grada (Jalkovečka, Grabanice) te izvršen obilazak grada po njegovom prometnom opsegu.

Program suradnje Interreg V-A Hungary-Croatia će podržavati zajednički razvijene i zajednički pružene usluge obrazovanja i obuke. U konačnici se programom žele stvoriti nove i ojačati postojeće zajedničke strukture i zajednički procesi radi trajnog razvoja učinkovite suradnje u pograničnom području.