Posjet studenata graditeljstva Sveučilišnom kampusu Varaždin

Dana 14. ožujka 2017. godine, studenti I. akademske godine studija graditeljstva, posjetili su Sveučilišni kampus Varaždin pod pratnjom prof. Predraga Presečkog, u sklopu kolegija „Elementi gradnje“.

Sveučilišni kampus Varaždin, sastoji se od triju zasebnih cjelina: Studentskog restorana, Studentskog doma i novog studentskog doma (koji se nalazi u fazi izgradnje i kojeg smo posjetili). Novi studentski dom nalazi se odmah uz stari dom te i u blizini restorana. Njegova tlocrtna površina, samog objekta, zelenih površina i sportskog igrališta iznosi 7.515,91 m². Dom se sastoji od podzemne garaže, koja će imati 118 parkirnih mjesta, te vanjsko parkiralište s još 167 mjesta, od kojih dva za automobile na električni pogon; prizemlja u kojem će se nalaziti recepcija, uredi, studentski klub, studentski zbor, ambulanta. Prva etaža sadrži praonicu i sušionicu rublja, garažu za bicikle, čak 340 parkirališta za bicikle. Ostalih pet etaža namijenjeno je za sobe (600 ležajeva), 15 čajnih kuhinja, 6 dnevnih boravaka i 6 učionica.

Novi studentski dom gradio se u tri odvojene cjeline koje su međusobno odvojene dilatacijom radi aspekta seizmike i reologije zgrade. Konstrukcija zgrade napravljena je od armiranog betona, gdje su stropne ploče naknadno prednaprezane sustavom BBR-a. Kako je beton slab na vlak, a armatura u ovom slučaju ne može primiti sav teret, u takvim slučajevima se ugrađuju kablovi, koji imaju četiri puta veću vlačnu čvrstoću od armaturne šipke. Tri dana nakon betoniranja kabeli se napinju čime se u beton unosi tlak. Takav način gradnje se u zadnje vrijeme sve više primjenjuje, mogli bismo reći da postaje „in“ , jer si arhitekti i inženjeri mogu dati više slobode pri projektiranju. Cijela zgrada stoji na ab zidovima i visokostijenskim nosačima, koji preuzimaju opterećenja od gornjih etaža te ih oni prenose na konstrukcijske elemente podzemne etaže prema temeljnoj ploči. Dvorišni dio podzemne garaže projektiran je tako da stupovi koji nose stropnu ploču ne smetaju izlasku automobila sa parkirnih mjesta, tj. nalaze se na rasponu od 16 metara. Posebno je interesantan način rješenja prednapetih 5 metarskih konzola na krajevima zgrada. Ovo zahtjevno konstruktivno rješenje biti će prepoznatljivo i kao vizualno rješenje u prostoru koje će na posjetitelje i prolaznike ostaviti snažni dojam. Ova će građevina koristiti brojne nove tehnologije, pa će tako na krovu biti postavljeni solarni paneli, energetske pumpe iz podzemlja smanjiti će troškove grijanja i hlađenja, a prikupljat će se kišnica za ispiranje toaleta i zalijevanje trave. Time građevina dobiva energetski razred A+.

Galerija