Profesorica Sofija Cingula s Odjela glazbe i medija sudjelovala na festivalu Bloomsady u Dublinu

U Dublinu je 15. lipnja 2024. godine u Centru James Joyce održan festival Bloomsady na kojem je sudjelovala i profesorica s Odsjeka za glazbu i  medije izv. prof. mr. art. Sofija Cingula. Naime, posebnim koncertom na kojem su izvedena djela talijansko-hrvatskog skladatelja Antonija Smareglie obilježeno je i prijateljstvo između skladatelja i irskog književnika Jamesa Joycea koji su bili i susjedi dok su obojica živjeli u Trstu i u Puli. Malteška pijanistica Charlene Farrugia Bozac i mezzosopranistica Sofija Cingula oživjele su vokalnu liriku i glazbu iz opera koje bi Joyce u to vrijeme slušao i kojima se divio, a dio su Smareglina studentskog djela Caccia lontana te kasnijih Nozze Istriane, Liriche za glas i klavir, sve do fragmenata iz Oceane, Smareglinog najromantičnijeg djela glazbenog kazališta, poznatog kao teatro di poesia. U organizaciji Društva Smaregliana u Dublinu je održana i prezentacija kroatista dr. Vita Paoletića (Sveučilište u Puli) o Joyceovom vremenu u Puli, kao i vezama grada s Bloomsdayom.

Nakon pozdravnog govora Berislava Živkovića, ministra savjetnika iz Veleposlanstva Republike Hrvatske u Irskoj, koji je istaknuo je kako je događaj učvrstio veze između Hrvatske i Irske i stvorio perspektivu za dodatna istraživanja kulturnih spona i ostvarivanje intenzivnije suradnje, uvod o glazbeniku Antoniju Smareglii i njegovoj povezanosti s Jamesom Joyceom održala je dr. Juliana Linčinić van Walstijn (Queen’s University Belfast), predsjednica Društva Smaregliana.

Gostovanje koje je podsjetilo na prijateljstvo dvojice značajnih umjetnika, ali i na povezanost između Trsta, Pule i Dublina, organiziralo je Društvo Smaregliana u suradnji sa Sveučilištem u Puli i Centrom James Joyce, pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Hrvatske u Dublinu. Inače o Smaregli, skladatelju rođenom u Puli prije točno 170 godina, Joyce je 1911. godine napisao da ga mnogi drže najoriginalnijim od živućih talijanskih glazbenika.

„Bila je ogromna čast nastupiti u Dublinu u sklopu poznatog Bloomsday festivala. Osobno se već petnaestak godina bavim proučavanjem i izvođenjem djela Antonia Smareglie. Njegovu smo operu Caccia lontana, u koprodukciji varaždinskog HNK i Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula imali priliku praizvesti i na londonskom Opera in the City festivalu (gdje smo imali veći broj izvedbi no u matičnom varaždinskom kazalištu). Solo pjesme objedinjene u zbirci Liriche per voce e pianoforte imala sam priliku nekoliko puta integralno izvesti, no posebno je zadovoljstvo bilo izvoditi ih združeno muzicirajući s vrhunskom malteškom pijanisticom Charlene Faruggia Bozac. Uz pedagoške aktivnosti i rad u nastavi, najsretnija sam kad mogu spojiti glazbenu interpretaciju s istraživanjima i prezentacijom manje poznatih skladatelja i njihovih opusa. Velika je čast promovirati predstavnike hrvatske kulturne baštine u svijetu te ih smjestiti u širi europski i svjetski kontekst“, istaknula je izv. prof. mr. art. Sofija Cingula.

Galerija
  • Kategorija: gim