Na Odsjeku Glazbe i medija održano predstavljanje knjige "Život i djelo Elly Bašić"

Ovog tjedna na Odsjeku za glazbu i medije održano je predstavljanje knjige "Život i djelo Elly Bašić" autorice dr. sc. Denis Vasilj. Djelo je nastalo na temelju osobnog arhivskog i bibliografskog istraživanja autorice s bogatim iskustvom na području glazbene pedagogije. Naime, doprinos Elly Bašić hrvatskoj glazbenoj pedagogiji i kulturi bio je tema doktorskog rada kojeg je dr. sc. Vasilj obranila na Fakultetu hrvatskih studija 2021. godine, a knjiga je tiskana u travnju ove godine te je ovo predstavljanje studentima Odsjeka za glazbu i medije jedna od prvih javnih promocija ovog važnog djela.

Osim predstavljanja knjige autorica je održala interaktivno predavanje studentima prijediplomskog studija Glazbe i medija na kojem je demonstrirala osnovne principe Funkcionalne muzičke pedagogije i razloge zbog čega je takav pristup učenju glazbe jedinstven u svijetu. Premda primarno namijenjen najmlađem uzrastu, primjenjiv je i u različitim situacijama u kojima se nalaze glazbeni profesionalci, kao pomoć pri preciznom savladavanju vokalne intonacije, što je posebno zainteresiralo studente.
Metoda usustavljena sredinom dvadesetog stoljeća nije naišla na odjek u visokim akademskim krugovima s izuzetkom Muzičke akademije u Sarajevu na kojoj je Elly Bašić jedno vrijeme radila, no zbog vizije i upornosti utemeljiteljice danas je neizostavna i sasvim u skladu sa suvremenim inicijativama u pedagogiji. "Predavanje je održano u sklopu ciklusa UNinESCO - Muzika na Sjeveru jer želimo, osim koncerata, studentima ponuditi i informacije o najnovijim izdanjima iz područja koje studiraju. Elly Bašić smatrala je da svako dijete ima pravo na glazbeno obrazovanje, a Sveučilište Sjever omogućilo je da obrazovna glazbena vertikala u Varaždinu bude realizirana od najmlađeg uzrasta do visoke škole. Naši studenti u okviru kolegija Metodika nastave glazbenih predmeta hospitiraju i održavaju ogledne satove u VI. osnovnoj školi i Prvoj gimnaziji u Varaždinu i ovom prilikom želim zahvaliti ravnateljima i nastavnicima tih škola što su nam omogućili kvalitetnu suradnju. Zahvaljujem i dr. sc. Denis Vasilj koja nam je neposredno i s puno duha približila ostavštinu Elly Bašić i podijelila sa studentima njezine inspirativne misli i ideje", zaključio je pročelnik Odsjeka doc. mr. art. Ivan Batoš.
Galerija
  • Kategorija: gim