Senatori Sveučilišta Sjever usvojili pravno neobvezujuće radne definicije Međunarodnog saveza za sjećanje na Holokaust – IHRA

Sukladno uputi Rektorskog zbora Republike Hrvatske i Ministarstva znanosti i obrazovanja, Senat Sveučilišta Sjever na X. sjednici u akademskoj godini 2022./2023., dana 25. svibnja 2023. donio je odluku o prihvaćanju pravno neobvezujućih radnih definicija antisemitizma, poricanja i iskrivljavanja istine o holokaustu i antiromskog rasizma i diskriminacije Međunarodnog saveza za sjećanje na Holokaust – IHRA (eng. International Holocaust Remembrance Alliance).

Spomenutom odlukom prihvaćaju se:

  • radna definicija antisemitizma Međunarodnog saveza za sjećanje na Holokaust (IHRA)
  • radna definicija poricanja i iskrivljavanja istine o holokaustu Međunarodnog saveza za sjećanje na Holokaust (IHRA)
  • radna definicija antiromskog rasizma i diskriminacije Međunarodnog saveza za sjećanje na Holokaust (IHRA).

Senat Sveučilišta Sjever u svom radu koristiti će radne definicije iz spomenute odluke te će sve svoje zaposlenike i vanjske suradnike upoznati s ovim radnim definicijama.

Uz odavanje priznanja ulozi židovske zajednice u razvoju sveučilišta u Republici Hrvatskoj kao i hrvatske znanosti i visokog obrazovanja, kao i posvećenosti nastavku obrazovnih i znanstvenih napora na poticanju suzbijanja antisemitizma, suprotstavljanja poricanju i iskrivljavanju istine o Holokaustu te suzbijanja rasizma i diskriminaciju usmjerenu protiv Roma, Sveučilište Sjever ujedno teži dalje osvijestiti i poboljšati akademsku zajednicu i društvo, te uključivim pristupom i poštivanjem dostojanstva svake osobe spriječiti predrasude i suzbiti sve oblike diskriminacije.