Natječaj za podnošenje poticaja za podjelu državnih nagrada za znanost za 2022. godinu

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je Natječaj za podnošenje poticaja za podjelu državnih nagrada za znanost za 2022. godinu.
Nagrađuju se:
1. Nagrada za životno djelo 
Nagrada za životno djelo dodjeljuje se istaknutim znanstvenicima za cjelokupan znanstvenoistraživački rad koji predstavlja osobni doprinos u proširenju znanstvenih spoznaja i primjeni rezultata znanstvenoistraživačke djelatnosti.
2. Godišnja nagrada za znanost dodjeljuje se za:
  • značajno znanstveno dostignuće,
  • znanstveno otkriće,
  • primjenu rezultata znanstvenoistraživačkoga rada
Godišnja nagrada za značajno znanstveno dostignuće dodjeljuje se znanstvenicima i istraživačima za istaknut znanstveni rad ili niz znanstvenih radova koji čine cjelinu, a znatno pridonose proširenju znanstvenih spoznaja.
Godišnja nagrada za znanstveno otkriće dodjeljuje se za međunarodno prepoznat znanstveni rad koji je proizveo znakovit pomak u znanstvenom području.
Godišnja nagrada za primjenu rezultata znanstvenoistraživačkoga rada dodjeljuje se za značajna tehnološka dostignuća koja se očituju u posebnoj kakvoći ili rasprostranjenosti.
3. Godišnja nagrada za popularizaciju i promidžbu znanosti 
Godišnja nagrada za popularizaciju i promidžbu znanosti dodjeljuje se za doprinos u širenju spoznaja o znanosti koji se očituje u popularnoj prezentaciji vrijednih stručnih i znanstvenih publikacija i drugim oblicima prezentacije.
4. Godišnja nagrada znanstvenim novacima/mladim znanstvenicima 
Godišnja nagrada dodjeljuje se mladim znanstvenicima do 35 godina života koji su se posebno istaknuli u znanstvenoistraživačkome radu, za objavljivanje zapaženoga članka u časopisima s međunarodno priznatom recenzijom ili s njima po vrsnoći izjednačenim časopisima ili za objavljenu knjigu.
Nagrade iz 1., 2., 3. i 4. točke dodjeljuju se za sljedeća znanstvena područja:
  • prirodne znanosti,
  • tehničke znanosti,
  • biomedicina i zdravstvo,
  • biotehničke znanosti,
  • društvene znanosti,
  • humanističke znanosti.
Natječaj je otvoren od 28. prosinca 2022. godine do 27. veljače 2023. godine.
Detalnije informacije se nalaze na sljedećoj poveznici: https://mzo.gov.hr/istaknute-teme/natjecaji-196/natjecaj-za-podnosenje-poticaja-za-podjelu-drzavnih-nagrada-za-znanost-za-2022-godinu/5228