Dodijeljene nagrade Hrvatskog dizajnerskog društva

U utorak 10. sječnja 2023. u Laubi – Kući za ljude i umjetnost u Zagrebu svečano je otvorena Izložba hrvatskog dizajna 21/22, izložbeni pregled najboljih dizajnerskih radova iz protekle dvije godine koji je ovog puta obuhvatio čak 324 profesionalna i studentska projekta iz svih područja dizajnerskog djelovanja. Tom prilikom, dodijeljene su i nagrade i priznanja najboljim dizajnerskim radovima u pojedinačnim kategorijama, kao i Velika nagrada Hrvatskog dizajnerskog društva te Nagrada HDD-a za životno djelo koja je dodijeljena Borisu Ljubičiću.

Izložbu su otvorili predsjednica Hrvatskog dizajnerskog društva Maša Milovac i HDD-ov kustos i urednik Marko Golub, koji su ujedno bili i voditelji ceremonije, te ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti Ministarstva kulture Nevena Tudor Perković i zamjenik Gradonačelnika grada Zagreba Luka Korlaet.

O nagradama u osam profesionalnih i osam studentskih kategorija odlučivao je Međunarodni ocjenjivački sud u čijem su sastavu bili: Robert Čanak, Dario Dević, Nataša Njegovanović, Luka Perić, Zlatka Salopek, Juraj Zigman, Ajdin Bašić, Kostas Medugorac te Cvetka Požar. Članovi žirija osobno su uručili sve nagrade i priznanja dobitnicima u pojedinačnim kategorijama.

Izložba hrvatskog dizajna središnja je i najvažnija strukovna dizajnerska manifestacija u Hrvatskoj koja okuplja najkvalitetnije dizajnerske radove nastale tijekom dvogodišnjeg razdoblja, podijeljene u ukupno osam profesionalnih i studentskih kategorija: Dizajn vizualnih komunikacija, Industrijski / produkt dizajn, Dizajn u digitalnim medijima i dizajn interakcija, Dizajn ambalaže, Modni i odjevni dizajn, Cjeloviti projekt / proizvod, Prostorne i grafičke intervencije i sistemi te Koncept / inicijativa / kritički dizajn. Osim što se održava u Laubi, online verziju izložbe možete pregledati i na ovom linku: https://izlozba.dizajn.hr/2122/

Odsjek medijskog dizajna Sveučilišta Sjever predstavljali su i brojni naši studenti, te profesori. Od kojih ćemo izdvojiti profesora Niku Mihaljevića koji je dobio posebno priznanje u kategoriji Dizajn vizualnih komunikacija / profesionalni dizajn, te Veliku nagradu HDD-a kao član autorskog tima za dizajn Centar za posjetitelje Crna Roda, Osekovo.

Studentica Klara Heberling dobila je nagradu u kategoriji Dizajn vizualnih komunikacija / studentski dizajn za Seriju fanzina o mentalnim bolestima, mentor: Niko Mihaljević.

Još jednom čestitamo svim sudionicima i nagrađenima!

Galerija