Na Sveučilištu Sjever održan Festival znanosti s temom „Život“

Na Sveučilištu Sjever se od 02. do 07. svibnja 2022. godine održao Festival znanosti na temu „Život“. Festival se održava svake godine u organizaciji British Councila, Tehničkog muzeja Nikola Tesla iz Zagreba i hrvatskih sveučilišta, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, a glavni cilj događanja je demistifikacija znanosti, uspostava odgovarajućeg i prijeko potrebnog dijaloga između znanosti i javnosti te osvještavanje koliko je znanost važna i sveprisutna, koliko upravo znanstvena dostignuća naš život čine boljim, udobnijim i sigurnijim te kako znanost čuva i spašava naše živote.

Više od 80-ak zanimljivih radionica u šest dana održavanja za različite ciljane skupine Festivala znanosti na Sveučilištu Sjever

Kako spasiti život, što je život marke, kakav je bonton u svakodnevnom životu prema osobama s invaliditetom, što skriva život pod mikroskopom, a što je živi svijet u jabučnom octu, kako sendvič putuje od stola do polja i što podrazumijeva pojam funkcionalna hrana, kakav je život u virtualnom svijetu i kako se zaštiti u privatnom životu kod prikupljanja, obrade i korištenja osobnih podataka, kako izgleda život u mega gradovima te koje su ključne kompetencije za život i posao - samo su neka od mnogobrojnih pitanja na koja se odgovorilo u okviru ovogodišnjeg Festivala znanosti na Sveučilištu Sjever.

Sveučilište Sjever je u sklopu Festivala znanosti pripremilo više od 80-ak radionica za različite uzraste i ciljne skupine: za djecu i učenike s ciljem približavanja znanosti, za nastavnike s ciljem inspiriranja na što kreativniji rad, za studente prirodnih znanosti da vide koliko je važno govoriti o znanosti na jasan i razumljiv način, za sve studente i ostale da budu što obrazovaniji građani te s ciljem podizanja svijesti o znanosti i znanstvenim dostignućima u javnosti te važnosti ulaganja u znanost, za znanstvenike s ciljem poticanja na dijalog između znanstvenika i javnosti radi boljeg međusobnog razumijevanja i povjerenja te poticanje znanstvenika da govore o svom radu ali i za medije s ciljem poticanja veće zastupljenosti znanstvenih sadržaja u medijima. S pojavom pandemije, zatopljenja i brojnih drugih globalnih izazova s kojima se svijet susreće, znanstvenici i znanstvene teme sve su prisutniji u medijima nego svih dosadašnjih godina Festivala znanosti. Javnost je u cijelom svijetu postala svjesnija no ikad područja rada znanstvenika, istraživanja u laboratorijima daleko od očiju javnosti i činjenice da samo znanost može dati relevantne prognoze i dovesti do otkrića i rješenja. Svakim se danom znanstvenici nalaze pred velikim izazovima, a od njih se više nego ikad traži društvena angažiranost i sugeriranje rješenja za rješavanje ciljeva postavljenih upravo problemima pred kojima se svijet nalazi.

Festival znanosti na Sveučilištu Sjever bio je odlična prilika za upoznavanje šire javnosti sa znanošću i osvještavanje njezinoj važnosti u svakodnevnom životu, za svakog pojedinca, uvijek i svugdje.

Kako je bilo, pogledajte u galeriji.

Prilozi
  • ( - )