Stručnjaci o studiju Zaštite okoliša, recikliranja i ambalaže

Na novom Sveučilišni preddiplomski studij Zaštite okoliša, recikliranja i ambalaže na Sveučilištu Sjever obrazovat će se moderni stručnjaci koji će na adekvatan način moći odgovoriti svim izazovima suvremenog društva u zaštiti okoliša. Tijekom studija studenti će usvojiti sve osnovne kompetencije koje su potrebne inženjeru inženjerstva okoliša. Suvereno će analizirati i ocjenjivati stanje okoliša, sanirati štete u okolišu, ali prije svega će znati primjenjivati preventivne metode i postupke zaštite okoliša. Kao stručnjaci kompetentno će moći razvijati i primjenjivati postupke recikliranja i ekološkog zbrinjavanja svih vrsta materijala u svim industrijskim područjima.

Nakon završenog studija inženjeri inženjerstva okoliša istodobno moći uspješno optimizirati okoliš u inspektoratima, državnim i javnim ustanovama, a jednako tako će u industrijskim postrojenjima moći projektirati postupke s kojima se na samom izvoru sprječava narušavanje ekološke ravnoteže. Osim toga, moći će se brzo zaposliti u struci, što dokazuju i izjave stručnjaka iz eminentnih kompanija:

Tvrtka NMP-Produkt d.o.o. iz Nedelišća s proizvodnim pogonima u Čakovcu po  proizvodnoj orijentaciji bavi se projektiranjem i proizvodnjom strojeva i opreme, prije svega, za energetska postrojenja, čeličane i pilane. Više od 95% proizvodnog programa izvozi se na zahtjevno tržište EU zemalja. Većina investicija u energetici i metalurgiji za sobom povlači i zahvate u okolišu. Sukladno tome od naših se inženjera nerijetko, osim u inženjerstvu materijala i inženjerstvu proizvodnje, traže kompetencije u inženjerstvu okoliša. Upravo  zato inženjer inženjerstva okoliša sa studija Zaštita okoliša, recikliranje i ambalaža, koji se može uključiti u zaštitu okoliša u civilnom društvu, procesnoj industriji i energetici, te industrijskoj proizvodnji, ali se može uključiti i u osmišljavanju postupaka inženjerstva materijala, proizvodnog inženjerstva, zavarivanja, obrade defarmacijom pripada profilu stručnjaka koji se mogu  suvereno uključiti u poslovni i proizvodni proces tvrtke  NMP-Produkt d.o.o.“, ističe Hrvoje Novak, project manager u tvrtki NMP-Produkt d.o.o.

Tvrtka Korona d.o.o. Rijeka predstavlja značajan subjekt u području zaštite okoliša, odnosno  u projektiranju i proizvodnji sustava za pročišćavanje otpadnih voda. Raznolikost područja primjene naših uređaja od turizma i zdravstva, energetike i industrije, stambenih i poslovnih zgrada, trgovine i prometa pred naše inženjere postavlja zahtjeve stalnih inovacija u ekološkom dizajnu, odabiru materijala i proizvodnih postupaka. Upravo zato očekujemo da će se završeni prvostupnici, inženjeri inženjerstva okoliša sa studija Zaštita okoliša, recikliranje i ambalaža moći uključiti u cijeli niz poslova naše tvrtke. Prije ostalog moći će se uključiti u razvoj i dizajn naših uređaja, u odabir materijala, u analiziranje i optimiziranje proizvoda i proizvodnih procesa te u ispitivanje i kontrolu kvalitete i učinkovitosti naših proizvoda“, naglašava Tomislav Knežević, direktor tvrtke Korona d.o.o.