Održano predavanje o novom prijedlogu Zakona o elektroničkim medijima

Izv. prof. dr. sc. Goran Vojković, nastavnik na Odjelu za komunikologiju, medije i novinarstvo  Sveučilišta Sjever, održao je 26. studenoga na platformi Google Meet online predavanje o novom prijedlogu Zakona o elektroničkim medijima.

Naime, Vlada Republike Hrvatske je 12. studenoga poslala u saborsku proceduru novi prijedlog Zakona o elektroničkim medijima. Kako se navodi u obrazloženju, Zakonom o elektroničkim medijima uređeno je obavljanje djelatnosti radija i televizije, objavljivanje elektroničkih publikacija, kao i zaštita pluralizma i raznovrsnosti medija te sastav i djelokrug regulatornog tijela Vijeća za elektroničke medije i Agencije za elektroničke medije kao stručne službe. Postojeći Zakon o elektroničkim medijima usvojen je 2009. te se od tada nije značajno mijenjao, a tehnologije u emitiranju programa su se u međuvremenu značajno promijenile. Stoga se krenulo u izradu sasvim novog zakona koji je ovog mjeseca poslan u redovnu saborsku proceduru.

Odaziv na predavanje je bio iznimno velik te se priključilo stotinu (što je i maksimalan broj) studenata 2. i 3. godina preddiplomskog te 1. i 2. godina diplomskog studija Komunikologija, mediji i novinarstvo, a pozvani su bili i doktorandi doktorskoga studija Mediji i komunikacija.

Izv. prof. dr.sc. Goran Vojković tijekom predavanja naglasio je, primjerice, pozitivnu promjenu obveze medija da sadržaje učine pristupačnijim osobama s invaliditetom, posebice djeci s poteškoćama. Osim toga, mediji bi po novom zakonu trebali imati obavezu transparentnosti vlasništva, a trebala bi se i proširiti obaveza potrošnje 15% godišnjeg iznosa proračuna tijela u pretežitom vlasništvu RH namijenjenog promidžbi i na elektroničke medije.

Osvrnuo se i na smanjenje postotka vijesti u ukupnom programu ili povećanje kvote hrvatske glazbe i europskih i hrvatskih audiovizualnih djela, što je ocijenio konzervativnim pristupom s mogućim suprotnim efektom. Sa studentima je prokomentirao i uvođenje nekih članaka koje je ocijenio zastarjelim. Nove odredbe odnose se i na zabranu pojačanja glasnoće reklama više od 5% u odnosu na ostali program, utvrđivanje pravila u vezi oglašavanja hrane i pića štetnih za zdravlje u programima namijenjenim djeci. Nakon predavanja uslijedila je živa argumentirana rasprava u kojoj su aktivno sudjelovali i nastavnici i studenti.

Galerija