Erasmus+ iskustvo doc. dr. sc. Željke Bagarić na Islandu

"U cilju realizacije Erasmus+ KA1 programa individualne mobilnosti nastavnog osoblja Sveučilišta Sjever za 2019-2020. –  aktivnost održavanja nastave  - boravila sam na Sveučilištu Island -  University of Iceland u Reykjaviku, u vremenu 9-13. 03. 2020. godine.

1b 1a 1c 1d 1e

Sveučilište Island (University of Iceland) najstarije je i ujedno najveće islandsko sveučilište, smješteno u srcu Reykjavika. Sastoji se od 5 škola i 25 fakulteta, a trenutno broji 13.000 studenata, od kojih oko 1.100 međunarodnih studenata. Jedino je sveučilište na Islandu koje nudi oko 400 dodiplomskih i diplomskih studijskih programa u svim glavnim akademskim disciplinama, uključujući i doktorate (mogućnost školarina) iz većine studijskih područja. Velik dio kolegija održava se na engleskom jeziku, posebice na diplomskim studijima, a nudi se i niz kolegija na islandskom kao drugom jeziku. Sveučilište Island aktivno surađuje s više od 500 svjetskih sveučilišta, uključujući Sveučilište u Zagrebu, te Sveučilište Sjever.

Impozantan kampus obuhvaća sve zgrade Sveučilišta, koje su međusobno povezane i dugačkim podzemnim tunelima, vrlo korisnim za vrijeme dugotrajnih, silovitih i čestih islandskih oluja, naročito u zimskom periodu. Tu su zrakasto postavljene čitave četvrti stambenih zgrada sa velikim brojem stanova za studente samce, studente s obitelji i za gostujuće profesore, kao i splet prohodnih ulica s nizovima nekadašnjih obiteljskih kućica u kojima su živjeli (stalni) profesori, od kojih su neke pretvorene u uredske prostore za mnogobrojno osoblje. U jednoj takvoj preuređenoj kućici smjestio se i moj domaćin –  Centar za studije o malim državama.

2a 2b 2c 2d

U okviru ove Erasmus+ mobilnosti, dogovorena je dvojaka nastavna aktivnost – u organizaciji  Instituta za međunarodne odnose i Centra za studije o malim državama, realizacija javne tribine u okviru problematike migracijske krize i s njom povezanih multikulturalnih i etičkih tema te percepcija migranata u javnoj sferi malih zemalja, a u okviru preddiplomskog studija Mediji i komunikacija, realizacija nastave u cilju jačanja vještina i znanja islandskih studenata o učinkovitoj primjeni kvalitativnih istraživačkih metoda.

Dana 09.03.2020. sudjelovala sam na radnim sastancima s predstavnicima Centra za studije o malim državama, g. Jónom Gunnarom Ólafssonom, v.d. direktorom Centra i g. Tómasom Joensenom, projektnim menadžerom, u cilju upoznavanja i prezentiranja presjeka profesionalnih i akademskih aktivnosti Centra za studije o malim državama, odnosno, Sveučilišta Sjever, posebice Odjela za komunikologiju, medije i novinarstvo s moje strane.

Islanđani su u radnom okruženju vrlo srdačni i opušteni, a familijarnom dojmu svakako pridonosi činjenica da su svi prisutni bosi. To je naime na Islandu obavezno za sve – obuća se skida odmah na ulazu u zatvoreni prostor ureda i domova, a papuče su vrlo rijetko predviđene za uporabu. Međutim, ptica tupik (puffin) neizostavan je dio interijera.

3a

Dana 10. 03. 2020. održala sam kao gost predavač programskog direktora preddiplomskog studija Mediji i komunikacija, Dr. Arnara Eggerta Thoroddsena, rano jutarnje predavanje za studente druge i treće godine. Kako sam za ilustraciju predavanja o istraživačkim metodama pripremila neke zanimljive primjere iz hrvatskog i islandskog medijskog prostora, živahna interakcija studenata nije izostala. Za njih je prezentacija začinjena vizualima bila neuobičajeno iskustvo. Za mene je to, usred predavanja, bio zajednički odlazak profesora i studenata na 15 minutnu kavu u bibliokafeteriju.

Važno je napomenuti kako je na radnom sastanku koji je uslijedio nakon nastave, s Dr. Thoroddsen sa zadovoljstvom i velikim interesom prihvatio posredovani poziv voditeljice doktorskog studija, izv. prof. dr. sc. Rosanda Žigo, na sudjelovanje u okviru aktivnosti doktorske konferencije Mediji i komunikacija 2020, koja se planira održati u listopadu 2020. godine, što osim uspostave novih međunarodnih akademskih kontakata ujedno predstavlja i vrijedno proširenje moje osobne profesionalne mreže.

4a 4b 4c 4d

No valja reći i to kako se moja posljednja nastavna aktivnost u okviru ove mobilnosti – preko Facebooka najavljena  javna tribina, nije održala dana 12.03.2020. godine. Upravo je od tog dana, naime, g.  Jón Atli Benediktsson, rektor Sveučilišta Island, uveo mjeru prestanka svih kontaktnih aktivnosti na Sveučilištu, zbog pridržavanja epidemioloških mjera u sprječavanju COVID-19 epidemije.

5a 5c 5b

I pored navedenog događaja koji ulazi u kategoriju više sile, a po završetku mobilnosti, i uspješno prebrođene obvezne samoizolacije po povratku u Hrvatsku, ovim putem se još jednom zahvaljujem Uredu za međunarodnu suradnju i znanost Sveučilišta Sjever, svim domaćinima s University of Iceland, Institutu za međunarodne odnose i Centru za studije o malim državama kao i izv. prof. dr. sc. Petru Kurečiću na sugestijama i preporuci, čija sinergija mi je temeljem ostvarenih rezultata natječaja za Erasmus+ KA1 mobilnost,  omogućila jačanje osobnih interkulturalnih, komunikacijskih i interpersonalnih vještina u međunarodnom i interdisciplinarnom akademskom okruženju, kao dodanu vrijednost, i koju već implementiram u  svom daljnjem radu na Sveučilištu Sjever. Svim budućim kandidatima, kada to bude ponovno moguće, mogu snažno preporučiti sudjelovanje u aktivnostima programa Erasmus+. A ako se odlučite za Island, možda i Vi u slobodnim trenucima zadivljeno uspijete „uhvatiti“ auroru borealis na kristalno čistom nebu iznad Reykjavika."

doc. dr. sc. Željka Bagarić