Marko Stančec održao je predavanje o urbanoj održivoj mobilnosti na Sveučilištu Sjever

U utorak 14. svibnja 2019. u Sveučilišnom centru Koprivnica, za studente preddiplomskog smjera Tehnička i gospodarska logistika, diplomskog smjera Održiva mobilnost i logistika te sve ostale zainteresirane, održano je gostujuće predavanje na temu "Što je SUMP - Plan održive urbane mobilnosti i koje novosti donosi u planiranju". Gost predavač bio je Marko Stančec, voditelj projekata u udruzi Odraz.  Ovo predavanje organizirano je u suradnji s Gradom Koprivnicom, kao partnerom u projektu CIVITAS PROSPERITY (http://sump-network.eu/), kojim se podupire lokalne i nacionalne vlade u poboljšanju kvalitete i preuzimanja planova održive urbane mobilnosti.

SUMP (Sustainable Urban Mobility Plan – Plan održive urbane mobilnosti) je inovativni način planiranja gradskog prometa koji na održivi način zadovoljava ponajprije potrebe ljudi. Tijekom predavanja istaknuto je da je Grad Koprivnica bio prvi grad u Hrvatskoj s izrađenim SUMP-om, temeljem kojeg danas u gradu postoje besplatni javni bicikli, besplatan javni prijevoz elektro-autobusima i druge stvari koje su utjecale na mobilnost sudionika u prometu u Koprivnici.

Na kraju predavanja studenti su dali svoje viđenje povećanja urbane mobilnosti u regiji i to prvenstveno poboljšanjem željezničkog prijevoza te pojačanom izgradnjom biciklističke infrastrukture prema prigradskim područjima.

Galerija