Odjel za komunikologiju, medije i novinarstvo Sveučilišta Sjever suorganizator znanstveno - književnog skupa u okviru Dana Marije Jurić Zagorke

Odjel za komunikologiju, medije i novinarstvo Sveučilišta Sjever suorganizator je znanstveno-književnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem „Rod i mediji: Od reprezentacije do konstrukcije zbilje“ koji se održava u okviru Dana Marije Jurić Zagorke, 24.-25. 11. 2023. u Zagrebu.

Uz Odjel Sveučilišta Sjever, suorganizatori su Centar za ženske studio Zagreb te Odsjek za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Dani Marije Jurić Zagorke, kao znanstveno – kulturna manifestacija pridonose prepoznavanju Zagorkina značaja u hrvatskoj kulturi, promoviranju njezina rada kao i doprinosa u borbi za ženska i radnička prava.

U godini u kojoj se obilježava 150. obljetnica rođenja Marije Jurić Zagorke posebno se stavlja naglasak na njezin rad. Zagorka kao naša prva profesionalna novinarka od kraja 19. do sredine 20. stoljeća surađuje u brojnim novinama, često nepotpisana ili pod pseudonimom. Bila je članica redakcije Obzora, pisala je političke reportaže o mađarskoj politici, putopisne crtice, autobiografske bilješke, feljtone, jednočinke, organizirala je demonstracije protiv bana Khuen-Hédervárya te bila nakratko i zatvorena. U cijelom Zagorkinu novinarskom i književnom radu prisutna je stalna borba za ženska prava. Razumjela je strategije komunikacije s publikom, kao i kako uspješno regrutirati suradnice i čitateljice (natječaji, teme, pisma). Pokrenula je i uređivala Ženski list, potom Hrvaticu, svjesna mnogih povratnih procesa utjecaja medija na društvo, s nadom da tu leži njihov demokratizacijski i emancipacijski potencijal.

Upravo na znanstveno – književnom skupu „Rod i mediji: Od reprezentacije do konstrukcije zbilje“ bit će izlagani radovi na te i slične teme.

Prijave za sudjelovanje su još uvijek otvorene, a svi detalji nalaze se u pozivu na linku: http://zagorka.net/poziv-na-prijavu-izlaganja-za-dane-marije-juric-zagorke-2023/

Galerija