Sveučilište Sjever na panel raspravi "Utjecaj mjere vaučer na jačanje kompetencija u području obrazovanja odraslih"

U Hrvatskoj gospodarskoj komori je 11. studenog 2022. godine održana panel rasprava na temu "Utjecaj mjere vaučer na jačanje kompetencija u području obrazovanja odraslih" na kojoj su sudjelovale pročelnica izv.prof.dr.sc. Marijana Neuberg, pročelnica izv.prof.dr.sc. Sanja Šolić, Tanja Šipek, mag.oec.; Odjel za alumni i razvoj karijera te Nikolina Hojsak, mag.nov.; Odjel za EU fondove, razvojne projekte, suradnju s gospodarstvom i transfer tehnologija.
Za uspješnu provedbu sustava vaučera za obrazovanje odraslih, važno je ubrzati razvoj zelenih programa, u kojima će se obrazovati 70 posto od ukupno 30 tisuća korisnika koliko ih je predviđeno da sudjeluje u projektu do 2026. godine. Važno je i bolje definirati koje su vještine i kompetencije ključne da bi programi bili prihvaćeni kao 'zeleni', te korigirati cijene nekih programa jer prevladava mišljenje da postojeće nisu realne odnosno da su preniske, zaključak je to panel rasprave "Utjecaj mjere vaučer na jačanje kompetencija u području obrazovanja odraslih", koja je održana u organizaciji Zajednice za razvoj ljudskih potencijala i obrazovanje odraslih pri HGK i izazvala velik interes. Na događaju koji je održan u Hrvatskoj gospodarskoj komori sudjelovalo je preko 50 predstavnika ustanova koje se bave obrazovanjem odraslih. Projekt "Provedba sustava vaučera za obrazovanje odraslih", koji započeo u travnju ove godine i za koji je iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti u iduće četiri godine osigurano 300 milijuna kuna, odgovor je na neusklađenost vještina radne snage s potrebama gospodarstva.

U uvodnom govoru izv. prof. dr. sc. Petar Mišević, prorektor za EU fondove, razvojen projekte i međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta Sjever istaknuo je da se organizacijom panela željelo ukazati na važnost ove teme za sve ustanove u Hrvatskoj koje se bave obrazovanjem odraslih, ali i Komoru koja zastupa interese svojih članica.

Na panelu koji je organizirao HGK zaključeno je, uz navedene izazove, treba raditi i na korekciji cijena programa za digitalna i zelena zanimanja, jer su predstavnici ustanova za obrazovanje odraslih složni da su postojeće niske. U manjim sredinama, izazov je privući ljudi, pa treba uložite veće napore u promociji mjere koju provode Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji, socijalne politike i Hrvatski zavod za zapošljavanje, a Hrvatska gospodarska komora od samog početka u ovoj temi sudjeluje kroz aktivno djelovanje svoje Zajednice za razvoj ljudskih potencijala i obrazovanja odraslih.

*Izvor: https://www.hgk.hr/do-sada-odobren-5821-vaucer-za-obrazovanje-odraslih-za-projekt-osigurano-dodatnih-140-milijuna-eura

Galerija