Sveučilište Sjever je prva i jedina visokoškolska ustanova koja posjeduje Diers 4D Formetric uređaj za potrebe studija fizioterapije

Dijagnostika kralježnice i stopala na Odjelu za fizioterapiju

Na Odjelu za fizioterapiju provedena je prva eksperimentalna analiza kralježnice i stopala na novom uređaju; Diers 4D Formetric i padoscanu kojim se vrše dijagnostika kralježnice i stopala.  "Izrazito smo ponosni što je upravo Sveučilište Sjever prva i jedina visokoškolska ustanova koja posjeduje navedeni uređaj, čija je primjena izrazito važna za potrebe studija. Uređaj će se koristiti u svrhu znanstveno istraživačkog rada, edukacije i preventivnih javnozdravstvenih programa. Odjel za fizioterapiju opremljen je suvremenim kabinetima u kojima studenti pohađaju svoja vježbovnu nastavu, a ovaj je uređaj još jedan dodatan element za poboljšanje kvalitete rada na studiju fizioterapije.", istaknuo je pročelnik Odjela, prof.dr.sc. Goran Kozina. 

Ovim uređajem analizirana je postura tijela na principu raster stereografije i triangulacije putem optičkog sustava. Sustav je sastavljen od svjetlosnog projektora koji projicira svjetlosne zrake na leđima ispitanika, a računalni sustav analizira podatke i daje prikaz 4D modela kralježnice i stopala. Za razliku od rendgenskog snimanja, nema zračenja te omogućuje uvid u cijelokupnu posturu tijela iz različitih perspektiva (prednja, stražnja, bočna i horizontalna) te je primjenjiv za analizu posture kod svih dobnih skupina.

Kako izgleda snimanje navedenim uređajem možete pogledati u galeriji.

Galerija
Prilozi