Predstavljanje prijedloga modela prometnih intervencija u sklopu projekta „ZAKOČI – Take a Brake!“

Predstavnicima gradova i općine partnera te MUP-a u četvrtak, 16. siječnja 2020., doc. dr. sc Predrag Brlek i predavač Ivan Cvitković sa studentima Odjela logistike i održive mobilnosti predstavili su prijedloge modela prometnih rješenja u Balama, Koprivnici i Zaprešiću kojima je cilj usporiti promet na kritičnim točkama koje su prepoznali roditelji iz lokalnih zajednica i tako zaštiti djecu pješake u prometu.

Naime, nakon održanih World Cafe radionica, studenti Sveučilišta Sjever sa svojim mentorima obradili su dobivene informacije od roditelja i stručnjaka koji su sudjelovali na radionici. Rezultati su doveli do 3 kritične točke s najviše primjedbi u Balama te po 5 u Koprivnici i Zaprešiću.

Temeljem studijskog putovanja te novih saznanja i viđenja dobrih praksi u Švicarskoj obradili su 3 točke u svakoj lokalnoj zajednici. Iako ograničenih novčanih sredstava, izradili su rješenja koja možda nisu uobičajena u Hrvatskoj međutim praksa u Švicarskoj dokazala je da su efikasna.

Istaknuta rješenja uključuju pješačke otoke na pješačkim prijelazima, cik-cak parkiranje te proširenja rubnjaka odnosno skraćivanje pješačkog prijelaza u svrhu smanjenja brzina automobila i povećane sigurnosti za pješake. Značajno je napomenuti da je istaknuta i mjera smanjenja dozvoljene brzine na 30 km/h.

Stručne službe u jedinicama lokalne samouprave izabrat će rješenja koja ćemo i izraditi do kraja projekta. Veselimo se prvim dječjim koracima u sigurnijem prometnom okruženju!

Galerija
Prilozi
  • ( - )