Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je Sveučilište Sjever

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović: „Sveučilište Sjever najviše studijskih programa izvodi u STEM području koje dokazano doprinosi snažnijem gospodarskom rastu“  

Na Sveučilištu Sjever u Sveučilišnom centru Varaždin, u srijedu, 4. prosinca 2019. godine boravila je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. Nakon uvodne zahvale rektoru prof.dr.sc. Marinu Milkoviću i suradnicima na pozivu, predsjednica Grabar-Kitarović je obišla kabinete, laboratorije i predavaone Sveučilišnog centra Varaždin gdje se upoznala s načinom izvođenja praktične nastave na pojedinim studijskim programima te izvrsnim infrastrukturnim uvjetima kako za studente tako i nastavnike.

Nakon obilaska Sveučilišnog centra Varaždin predsjednica Grabar-Kitarović održala je predavanje studentima u kojem je naglasila važnost dostupnosti i jednakih životnih uvjeta za sve, pritom se posebno osvrnuvši na važnost dostupnosti obrazovanja u svim dijelovima Hrvatske kroz primjer Sveučilišta Sjever. „Mogućnost i dostupnost nastavka obrazovanja jedan je od najvažnijih preduvjeta ostanka mladih u sredinama, što doprinosi razvoju tog mjesta, regije, a time i čitave Hrvatske. Zadaća obrazovnog sustava jest odgajati akademske građane i podizati razinu kritičkog promišljanja u društvu, no isto tako omogućiti širokom broju ljudi da radom utemeljenom na svojem znanju i vještinama mogu prehraniti svoje obitelji i pristojno živjeti.“, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.

Sveučilište Sjever osobito je značajno zbog činjenice što je više od 80% studenata u STEM području. Dokazano je bezbroj puta kako su upravo zemlje koje imaju razvijene programe u tom području snažne u gospodarskom rastu.„ istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović. Upoznata s činjenicom kako se na Sveučilištu Sjever izvode i studiji iz područja biomedicine i zdravstva; sestrinstvo i fizioterapija, predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je kako profesije kao što su medicinske sestre “sigurno neće nestati te da su iznimno potrebne i tražene, kako kod nas tako i u Europi.” Govoreći o stanju u zdravstvenim ustanovama, rekla je kako je tehnologija koliko-toliko na razini, ali da se još uvijek ne ulaže dovoljno u ljude. ”Odlaze nam liječnici, odlaze nam medicinske sestre, još malo moramo uložiti u tehnologiju i nadogradnju sustava kako bismo spriječili odljev medicinskih sestara iz Hrvatske”, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

U svom predavanju, predsjednica se osvrnula i na nedavno objavljene rezultate u Međunarodnom programu za ispitivanje znanja i učenika, PISA 2018 te je izrazila zabrinutost zbog rezultata prema kojem je Hrvatska postigla ispodprosječni rezultat matematičke pismenosti te je četrdeseta od ukupno 78 zemalja obuhvaćenih tim istraživanjem. „Moramo osuvremeniti obrazovne programe, rasteretiti učenike suvišnih informacija i podupirati njihovu matematičku, prirodoslovnu, a iznad svega i čitalačku pismenost u kojoj smo također ispod prosjeka članica OECD-a u kojima se provode PISA istraživanja“, kazala je predsjednica Republike.

Na kraju predavanja predsjednica Grabar-Kitarović je dodala kako je stečeno znanje temelj budućnosti svakoga od nas, te poručila studentima kako je potrebno imati vjere u sebe, svoje mogućnosti, svoja znanja i talente, a prigodno obraćanje zaključila je zaželjevši im uspješan nastavak studija te sretne blagdane i puno uspjeha u nadolazećoj, novoj godini.

U obilasku Sveučilišta Sjever uz predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović, sudjelovali su brojni ugledni dionici i predstavnici lokalne i regionalne vlasti, saborski zastupnici te uprava Sveučilišta Sjever.