Međunarodni dan sestrinstva obilježen na Sveučilištu Sjever

Sveučilišni centar Varaždin

Na Sveučilištu Sjever, u Sveučilišnom centru Varaždin, u organizaciji Odjela za sestrinstvo prigodno je obilježen Međunarodni dan sestrinstva s nekoliko događaja. U petak, 10. svibnja u suradnji sa Zavodom za hitnu medicinu Varaždinske županije na parkiralištu ispred Sveučilišta Sjever održana je simulacija prometne nesreće i srčanog aresta u kojoj su uz djelatnike Zavoda sudjelovali i sami studenti sestrinstva.

Simulacija automobilske nesreće izazvala je veliki interes studenata, zaposlenika Sveučilišta Sjever, ali i učenika obližnje Medicinske škole te ostale zainteresirane javnosti. V. d. pročelnice Odjela za sestrinstvo Sveučilišta Sjever, doc. dr. sc. Marijana Neuberg istaknula je važnost i cilj ove pokazne vježbe: „Pokaznom vježbom predočili smo složenost i zahtjevnost vještina i kompetencija koje imaju medicinske sestre radi čega se kontinuirano obrazuju. Cilj nam je bio pokazati kako medicinske sestre; tehničari posjeduje široku lepezu specifičnih znanja i vještina potrebnih na svim razinama zdravstvene zaštite. Također, htjeli smo educirati javnost o postupcima u hitnim situacijama stavivši naglasak na primjenu automatskog vanjskog defibrilatora (AED) koji je dostupan na javnim mjestima, a opća populacija nije dovoljno informirana o njegovom značaju i načinu korištenja.“, naglasila je pročelnica doc.dr.sc. Neuberg. Cijeli su događaj kamerama i fotoaparatima zabilježili studenti Multimedije, a snimljene materijale koristit će Odjel za sestrinstvo i Zavod za hitnu medicinu za edukaciju zdravstvenih djelatnika i studenata.

Studenti Sestrinstva među najbrojnijima su na Sveučilištu Sjever, trenutno na preddiplomskoj i diplomskoj razini studira oko 700 studenata, svi studenti su vrlo predani radu i upravo ovakvim aktivnostima dokazuju da medicinske sestre/tehničari u svakodnevnom radu entuzijastično prenose znanje i stavljaju tuđe potrebe ispred svojih.

Studentice preddiplomskog i diplomskog studija sestrinstva, volonterke Crvenog križa, sudjelovale su u akciji mjerenja šećera u krvi i krvnog tlaka u sklopu obilježavanja Tjedna Crvenog križa koju je organiziralo GDCK Varaždin. Akcija se održala 9. svibnja 2019. na Varaždinskoj tržnici gdje je sedamdesetak posjetitelja pristupilo navedenom testiranju i tako provjerilo svoje zdravstveno stanje. U suradnji s OB Varaždin u četvrtak, 9. svibnja studenti Sveučilišta Sjever mjerili su građanima krvni tlak i šećer u krvi.

Osim ovih događaja, u ponedjeljak, 13. svibnja u Sveučilišnom centru Varaždin za sve studente i zaposlenike održana je kazališna predstava "Krtice"vrlo popularnog varaždinskog Kerekesh teatra koja je sve prisutne u punoj dvorani nasmijala do suza.

Hvala ovim putem i Zavodu za hitnu medicinu Varaždinske županije čiji su djelatnici sudjelovali u obilježavanju Međunarodnog dana sestrinstva na Sveučilištu Sjever.