Susret predstavnika Sveučilišta Sjever i Užgorodskog nacionalnog univerziteta

Predstavnici Sveučilišta Sjever predvođeni prof.dr.sc. Marinom Milkovićem, rektorom  Sveučilišta Sjever posjetili su Užgorodski nacionalni univerzitet (UzhNU), u razdoblju od 16. do 19. travnja 2019. Tijekom posjeta proveden je niz važnih sastanaka, a najvažniji je susret s rektorom UzhNU-a prof. Vladimirom Smolanka, dr.med. DSc. Sastanak rektora održan je na obostranu inicijativu, a kao nastavak dugogodišnjih kontakata varaždinskih i užgorodskih znanstvenika (Kranjčec-Studenjak, 1986), te suradnje UNIN i UzhNU.

Na sastanku rektora su bili prisutni i ostali predstavnici UNIN-a; doc. dr.sc. Aleksej Aniskin, dr.sc. Željko Kos te ukrajinski predstavnici; prorektor za znanost prof. Igor Studenyak, dr.prirodosl.zn., doc. dr.sc. Vitaliy Serzhanov, dekan Ekonomskog fakulteta. Teme razgovora bile su daljnja suradnja u okviru programa Erasmus+ KA107, razmjena iskustva i znanja u znanosti i nastavi, organizaciji studija te mogućnostima združenih studija.

Jačanje ukrajinsko-hrvatskog partnerstva u visokom obrazovanju poticaj je za poboljšanje interakcije između dvaju sveučilišnih sustava. Obje strane zainteresirane su za daljnji razvoj prioritetnih područja kao što su akademska i znanstvena suradnja, razmjena studenata i nastavnika. U okviru radnog posjeta predstavnici su prisustvovali međunarodnoj znanstveno stručnoj konferenciji "Aktualna pitanja ekonomije, računovodstva, financija i upravljanja ljudskim resursima" koja se održala 17. i 18. travnja. Osim predstavnika UNIN i UzhNU među gostima konferencije su bili predstavnici mnogih ukrajinskih gradova, kao i znanstvenici iz Rumunjske, Slovačke i Srbije šo je omogućilo dodatnu razmjenu iskustva i novih poslovnih kontakata.

Galerija