Vlada RH: Ne postoje zapreke da Sveučilište Sjever dobije vojarnu u Optujskoj

Vlada Republike Hrvatske na svojoj 8. sjednici, održanoj 1. prosinca 2016. godine konstatirala je, u odgovoru na zastupničko pitanje saborskog zastupnika Anđelka Stričaka, da 'ne  postoje zapreke da se bivša vojarna „Ivan Drašković“ u Varaždinu,  koju  je Ministarstvo obrane predalo 2. listopada 2014. na upravljanje i raspolaganje Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom, dodijeli na korištenje Sveučilištu Sjever'.

U odgovoru se, nadalje, ističe da je ustrojem Sveučilišta Sjever 'ostvaren razvoj mreže visokog obrazovanja u Republici  Hrvatskoj  uz  istodoban  snažan  doprinos  razvoju  sjeverozapadne  Hrvatske,  kako  u  gospodarskom  tako  i  u kulturnom  i općedruštvenom pogledu'. To je, stoji dalje u odgovoru Vlade, u skladu s jednim  od  glavnih  ciljeva strateškog  dokumenta  Europske  unije  Europa 2020 (dostizanje 40% visokoobrazovanih u populaciji od 30 do 34 godine) te ciljem Republike Hrvatske da do 2020. godine dostigne 35% visokoobrazovanih u spomenutoj populaciji.

Dugoročno, plan razvoja Sveučilišta Sjever je prije svega u STEM i biomedicinskom području, a cilj Sveučilišta je postati kvalitetno europsko sveučilište koje će biti interesantno ne samo studentima iz Hrvatske i regije, nego i šire. U tom smislu, prostor u Optujskoj je kvalitetno rješenje za moderan studentski kampus u kojem bi sve što studentima treba - od nastave, smještaja do kulturnih i zabavnih sadržaja - bilo na jednom mjestu.

Odgovor Vlade RH na zastupničko pitanje saborskog zastupnika Anđelka Stričaka možete pogledati na linku: https://vlada.gov.hr/UserDocsImages//Sjednice/2016/8%20sjednica%2014%20Vlade//8%20-%2021.pdf