Novi koncertni ciklus u Varaždinu - UNESCO-vom gradu glazbe

Odsjek za glazbu i medije Sveučilišta Sjever i Glazbena škola u Varaždinu pokrenuli su zajednički novi koncertni ciklus koji će iz mjeseca u mjesec ugošćavati glazbenike raznih profila, a sve s ciljem da se studentima Sveučilišta, učenicima Glazbene škole i varaždinskoj glazbenoj publici približi još više raznolikost glazbe, glazbenih izričaja i djela koje nisu imali prigodu poslušati u Varaždinu, UNESCO-vom gradu glazbe. Novi su koncertni ciklus otvorili doc. Ivan Batoš, pročelnik Odsjeka za glazbu Sveučilišta Sjever i poznati slovenski klarinetist i profesor klarineta na Muzičkoj akademiji u Ljubljani Tadej Kenig.

„Ovaj koncertni ciklus nastavak je uspješne suradnje koju sad već godinama Sveučilište Sjever realizira s Glazbenom školom u Varaždinu i na kojoj smo zahvalni jer naši studenti upravo u ovom povijesnom zdanju palače Erdody razvijaju svoje glazbeno obrazovanje, a zasigurno je i ovakav prostor u kojem se glazba čuje na svakom koraku dodatno inspirativan. Želeći dodatno upotpuniti koncertnu ponudu u Varaždinu pokrenuli smo ovaj ciklus koji će obuhvatiti po jedan koncert mjesečno i za koje se neće naplaćivati ulaznice. Za naše studente bit će to i svojevrsna terenska nastava i dodatna mogućnost da proučavaju glazbu, razne glazbene stilove i naravno ono što je također važno stilove u interpretaciji glazbenih djela. Zahvalan sam kolegi Kenigu koji se odazvao pozivu za ovaj koncert i nadam se da je publika uživala“, istaknuo je doc. Batoš, koji je zajedno s gostom iz Slovenije, višestruko nagrađivanim i međunarodno priznatim klarinetistom izveo djela Brahmsa, Schumanna i Bassija, a publici predstavio nedavno objavljene Etide za mlade, pet etida za klavir Dubravka Palanovića. Na programu koncerta u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu našlo se i djelo koje je napisao talijanski skladatelj Luciano Berio-Sequenza IX za klarinet solo. Ovo virtuozno djelo u svojoj strukturi skriva melodijske linije za koje je klarinetist u kratkom uvodu sugerirao publici da ih pokuša raspoznati i upozna djelo jednog od najistaknutijih predstavnika talijanske avangardne glazbe i pionira elektronske glazbe.

Druženje s publikom dvojica su glazbenika zaokružila posebnim glazbenim poklonom - izvedbom djela  „Shalom Aleichem, Rov Feidman“ mađarskog klarinetista Béle Kovács pokazavši odličan glazbeni spoj klavira i klarineta.

  • Kategorija: gim