Zašto upisati diplomski studij strojarstva?

Posljednjih godina sve je veća potražnja za kompetentnim stručnjacima iz područja strojarstva, kako u Hrvatskoj tako i u zemljama u okruženju. Prepoznavši zahtjeve tržišta, a posebno deficit kadra iz područja strojarstva i u Varaždinskoj, Međimurskoj te susjednim županijama s jakom metaloprerađivačkom i proizvodnom industrijom, Sveučilište Sjever je prije šest godina pokrenulo sveučilišni diplomski studij strojarstva.

Diplomski sveučilišni studij strojarstva dvogodišnji je studij završetkom kojeg studenti/ice stječu akademski naziv univ. mag. ing. mech. tj. sveučilišnog magistra/e inženjera/ke strojarstva. Studij je moguće upisati nakon završetka prijediplomskog sveučilišnog studija strojarstva ili uz razlikovne kolegije završetkom stručnog ili sveučilišnog studija tehničkog područja srodnih polja znanosti. Na diplomskoj razini studija strojarstva studenti Sveučilišta Sjever stječu specijalizirana znanja i vještine iz područja strojarstva, usvajanjem znanja o novim materijalima i tehnologijama, modeliranju i simulacijama, konstruiranju i optimiranju proizvoda, proizvodnih procesa i postupaka rješavanjem problema iz prakse uz korištenje suvremenih inženjerskih alata. Studij se izvodi kao optimalna kombinacija teorijskih znanja i principa, te znanstveno utemeljenih praktičnih i tehnoloških iskustava i postupaka. Na studiju se također uz korištenje suvremenih inženjerskih alata potiče i razvoj timskog rada, učinkovite inženjerske komunikacije i vještine iz područja industrijskog menadžmenta, uz razumijevanje inženjerske i znanstvene etike te utjecaja inženjerskih rješenja na okoliš i društvo.

Ovaj profil stručnjaka vrlo je poželjan među poslodavcima u modernom i globaliziranom tržištu rada, a zapošljavanje nije samo limitirano na područje strojarstva jer završetkom studija strojarstva studenti stječu visokokvalitetna temeljna tehnička znanja kao i sposobnosti rješavanja složenih i kompleksnih inženjerskih problema što je moguće primijeniti u širokom spektru drugih industrijskih grana i djelatnosti. Potražnja za strojarskim kadrom je tolika da se studenti zapošljavaju u struci već tijekom studija, a nezaposlenih magistara inženjera strojarstva na tržištu rada u principu nema.

Upisi na diplomski studij strojarstva su u tijeku, a više detalja i informacija može se pronaći na:

https://strojarstvo.unin.hr/