Zašto studirati prehrambenu tehnologiju na Sveučilištu Sjever?

Hrana je jedna od rijetkih stvari bez koje ne možemo živjeti. Posebice u velikim ekonomskim i zdravstvenim krizama, čega smo svjedoci u posljednjih godinu i pol tijekom pandemije korona virusom, prehrambena industrija jedna je od rijetkih industrija bez koje čovječanstvo ne može te koja raste i razvija se čak i usred najvećih kriza. Sva ta hrana koja se nalazi na policama u našim supermarketima, gotovo svi proizvodi koje kupujete na policama prošli su rigorozne procese razvoja kako bi se osiguralo da vi kao potrošač dobili najbolji proizvod. Rijetko se zapitamo i razmišljamo o tome tko su ti „ čarobnjaci“,  odnosno stručnjaci u prehrambenoj industriji koji to kontroliraju - upravo to su prehrambeni tehnolozi!

Širom svijeta događaju se dinamične promjene kao odgovor na nestašicu hrane, iscrpljivanje tla, nedostatak oborina, globalno zagrijavanje, pandemiju koja nas je sve zatekla. Rad u prehrambenoj industriji nudi brojne mogućnosti, upravo ta optimizacija namirnice koju imamo, okus, hranjive tvari i dugovječnost su i prioritet koji malo tko može zanijekati.

Što rade prehrambeni tehnolozi s hranom?

Možda vas zanima kako oni taj mekani karamel pretvaraju u vašu omiljenu čokoladu ili kako vaše tijelo s nutricionističkog aspekta hranu pretvara u energiju ili možda jednostavno volite jesti zdravu hranu.

Prehrambeni tehnolozi su inovatori jestivih stvari, od stvaranja samog proizvoda i kombinacija okusa do učenja kako priređivati hranu s ciljem smanjenja otpada hrane i energije. Mogu se specijalizirati u područjima kao što su meso, mliječni proizvodi, plodovi mora, žitarice, konditorski proizvodi, grickalice, pića i minimalno prerađeni svježi proizvodi. Međutim, svakodnevno u radu s hranom oni održavaju sigurne i higijenske uvjete tijekom obrade, skladištenja i pakiranje hrane.

Na sjeveru Hrvatske u Koprivnici, koja je poznata po prehrambenoj industriji, 2018. godine otvoren je preddiplomski stručni studij Prehrambena tehnologija, jedan od vodećih i modernih preddiplomskih stručnih studija zbog interesa i kvalitete studija. Kvaliteta studija je u samim nastavnicima, koji su svi redom stručnjaci u svojim područjima, te vanjskim suradnicima iz industrije koji iz prve ruke daju studentima relevantne informacije  o  samom radu  u industriji.

U nastavnom programu studija osiguralo se svladavanje stručno teorijskih i posebnih stručnih sadržaja iz područja prehrambene tehnologije, biotehnologije, nutricionizma, agronomije i zaštite okoliša. Završetkom stručnog studija prehrambene tehnologije na Sveučilištu Sjever studenti će biti osposobljeni za rad u prehrambenoj i srodnim industrijama, u cjelokupnom lancu proizvodnje hrane (od sirovine do plasmana gotovih proizvoda). Osim toga, stečenim znanjima i vještinama studenti će biti osposobljeni za uključivanje u različite tehnološke i poslovne situacije, ali i za pokretanje i vođenje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, srednjeg i malog poduzetništva.

Kombiniranjem teorijskih i praktičnih znanja polaznici će nakon studija biti obrazovani stručnjaci osposobljeni za sljedeće poslove:

- samostalni rad u proizvodnji i preradi poljoprivrednih proizvoda na obiteljskom gospodarstvu,
- proizvodnju tradicionalnih proizvoda,
- proizvodnju funkcionalnih proizvoda/proizvoda s dodanom vrijednošću,
- vođenje seoskog turizma i gastro-enološku ponudu,
- osnovno tehnološko vođenje proizvodne linije u prehrambenoj industriji,
- razvoj novih prehrambenih proizvoda,
- osmišljavanje i sastavljanje jelovnika za određenu grupu potrošača,
- stručne poslove iz domene hrane u državnim ustanovama,
- pomoćna djelatnost u inspekcijskim službama,
- kompetencije rukovanja hranom u velikim trgovačkim centrima i skladištima.

Ako mislite da želite biti prehrambeni tehnolog ili znanstvenik, postavite si sljedeća pitanja:

Volite ili znanost, kemiju, matematiku, biologiju? Zanima vas proizvodnja i priprema hrane? Jeste  li se doista dobro pozabavili detaljima? Možete ili raditi sa strogim higijenskim pravilima? Jeste li dobar komunikator? Morate komunicirati s različitim vrstama ljudi od dr. znanstvenika di tvorničkog osoblja? Jeste li dovoljno sigurni u primjenu pravila i propisa? Možete li raditi u timu?

Ako ste većinu odgovorili sa „da„ onda ne biste trebali dvojiti nego upisati studij prehrambene tehnologije na Sveučilištu Sjever! Vidimo se!

Galerija